dc.contributor.advisor |
Řezková, Soňa |
|
dc.contributor.author |
Horálková, Aneta
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-08T13:53:31Z |
|
dc.date.available |
2024-07-08T13:53:31Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.date.submitted |
2024-05-10 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/83412 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení obsahu vybraných organických kyselin ve vzorcích pražených i zelených kávových zrn. Teoretická část je věnována kávě, od jejího pěstování až po metody přípravy kávy a chemického složení. Jsou zde popsány fyzikálně chemické vlastnosti organických kyselin, jejich výskyt a použití. Dále jsou v teoretické části uvedeny možnosti stanovení organických kyselin ve vzorcích potravin a nápojů včetně úpravy vzorku před analýzou metodou SPE extrakce. Experimentální část se zabývá optimalizací HPLC a CZE metod pro stanovení organických kyselin ve vzorcích kávy a jejich izolací pomocí SPE metody. Na závěr jsou v této práci prezentovány výsledky stanovení organických kyselin ve vybraných vzorcích pražených i zelených kávových zrn. |
cze |
dc.format |
87 |
|
dc.format |
87 |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Pražená káva |
cze |
dc.subject |
zelená káva |
cze |
dc.subject |
organické kyseliny |
cze |
dc.subject |
HPLC |
cze |
dc.subject |
CZE |
cze |
dc.subject |
SPE |
cze |
dc.subject |
HILIC |
cze |
dc.subject |
Roasted coffee |
eng |
dc.subject |
green coffee |
eng |
dc.subject |
organic acids |
eng |
dc.subject |
HPLC |
eng |
dc.subject |
CZE |
eng |
dc.subject |
SPE |
eng |
dc.subject |
HILIC |
eng |
dc.title |
Stanovení vybraných organických kyselin v kávě |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of selected organic acids in coffee |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Červenka, Libor |
|
dc.date.accepted |
2024-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis is focused on determination of selected organic acids in roasted and green coffee beans samples. The theoretical part deals with coffee, from its growing to coffee preparation methods and chemical composition. The physicochemical properties, occurrence and the use of organic acids, are described here. Furthermore, in the theoretical part, the possibilities of determining acids in food and beverage samples are presented, including sample preparation before analysis using the SPE extraction method. The experimental part deals with the optimization of HPLC and CZE methods for the determination of organic acids in coffee samples and the isolation of organic acids using SPE. In conclusion, this thesis includes the results of the determination of organic acids in selected samples of roasted and green coffee. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analytická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Analytická chemie |
cze |
dc.description.defence |
<p>Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.</p> |
cze |
dc.identifier.stag |
48434 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |