Stanovení vybraných organických kyselin v kávě

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Řezková, Soňa
dc.contributor.author Horálková, Aneta
dc.date.accessioned 2024-07-08T13:53:31Z
dc.date.available 2024-07-08T13:53:31Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024-05-10
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/83412
dc.description.abstract Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení obsahu vybraných organických kyselin ve vzorcích pražených i zelených kávových zrn. Teoretická část je věnována kávě, od jejího pěstování až po metody přípravy kávy a chemického složení. Jsou zde popsány fyzikálně chemické vlastnosti organických kyselin, jejich výskyt a použití. Dále jsou v teoretické části uvedeny možnosti stanovení organických kyselin ve vzorcích potravin a nápojů včetně úpravy vzorku před analýzou metodou SPE extrakce. Experimentální část se zabývá optimalizací HPLC a CZE metod pro stanovení organických kyselin ve vzorcích kávy a jejich izolací pomocí SPE metody. Na závěr jsou v této práci prezentovány výsledky stanovení organických kyselin ve vybraných vzorcích pražených i zelených kávových zrn. cze
dc.format 87
dc.format 87
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject Pražená káva cze
dc.subject zelená káva cze
dc.subject organické kyseliny cze
dc.subject HPLC cze
dc.subject CZE cze
dc.subject SPE cze
dc.subject HILIC cze
dc.subject Roasted coffee eng
dc.subject green coffee eng
dc.subject organic acids eng
dc.subject HPLC eng
dc.subject CZE eng
dc.subject SPE eng
dc.subject HILIC eng
dc.title Stanovení vybraných organických kyselin v kávě cze
dc.title.alternative Determination of selected organic acids in coffee eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Červenka, Libor
dc.date.accepted 2024-06-05
dc.description.abstract-translated This diploma thesis is focused on determination of selected organic acids in roasted and green coffee beans samples. The theoretical part deals with coffee, from its growing to coffee preparation methods and chemical composition. The physicochemical properties, occurrence and the use of organic acids, are described here. Furthermore, in the theoretical part, the possibilities of determining acids in food and beverage samples are presented, including sample preparation before analysis using the SPE extraction method. The experimental part deals with the optimization of HPLC and CZE methods for the determination of organic acids in coffee samples and the isolation of organic acids using SPE. In conclusion, this thesis includes the results of the determination of organic acids in selected samples of roasted and green coffee. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Analytická chemie cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Analytická chemie cze
dc.description.defence <p>Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.</p> cze
dc.identifier.stag 48434
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet