dc.contributor.advisor |
Metelka, Radovan |
|
dc.contributor.author |
Bínová, Monika
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-08T13:53:31Z |
|
dc.date.available |
2024-07-08T13:53:31Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.date.submitted |
2024-05-10 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/83411 |
|
dc.description.abstract |
Šafrán je koření známé pro svou výraznou barvu a charakteristickou vůni, které je vzhledem ke své vysoké ekonomické hodnotě často předmětem falzifikačních podvodů. Tato diplomo-vá práce je zaměřena na elektrochemickou analýzu a stanovení dvou hlavních složek šafrá-nu, krocinu a safranalu. V experimentální části byla provedena detailní studie elektroche-mického chování těchto složek ve vodném a organickém prostředí a dále byla vytvořena a optimalizována metoda pro stanovení safranalu pomocí pulzních elektrochemických technik. Metoda byla úspěšně využita pro stanovení safranalu v reálném vzorku šafránu. Tato práce přináší ucelený pohled na elektrochemické chování složek šafránu a poskytuje užitečné ná-stroje pro jeho analýzu a kontrolu kvality. |
cze |
dc.format |
106 |
|
dc.format |
106 |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná od 05.06.2027 |
|
dc.subject |
Šafrán |
cze |
dc.subject |
krocin |
cze |
dc.subject |
safranal |
cze |
dc.subject |
voltametrie |
cze |
dc.subject |
Electrochemical properties of compounds present in saffron |
eng |
dc.title |
Electrochemické vlastnosti látek obsažených v šafránu |
cze |
dc.title.alternative |
Electrochemical properties of compounds present in saffron |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Mikysek, Tomáš |
|
dc.date.accepted |
2024-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
Saffron is a spice known for its vivid color and characteristic aroma, which, due to its high economic value, is often the subject of adulteration scams. This diploma thesis focuses on the electrochemical analysis and determination of two main components of saffron, crocin and safranal. In the experimental part, a detailed study of the electrochemical behavior of these components in aqueous and organic environments was conducted, and a method for determining safranal using pulse electrochemical techniques was developed and optimized. The method was successfully applied to determine safranal in a real saffron sample. This work provides a comprehensive view of the electrochemical behavior of saffron components and offers useful tools for its analysis and quality control. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analytická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Analytická chemie |
cze |
dc.description.defence |
<p>Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.</p> |
cze |
dc.identifier.stag |
48426 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |