Electrochemické vlastnosti látek obsažených v šafránu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Metelka, Radovan
dc.contributor.author Bínová, Monika
dc.date.accessioned 2024-07-08T13:53:31Z
dc.date.available 2024-07-08T13:53:31Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024-05-10
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/83411
dc.description.abstract Šafrán je koření známé pro svou výraznou barvu a charakteristickou vůni, které je vzhledem ke své vysoké ekonomické hodnotě často předmětem falzifikačních podvodů. Tato diplomo-vá práce je zaměřena na elektrochemickou analýzu a stanovení dvou hlavních složek šafrá-nu, krocinu a safranalu. V experimentální části byla provedena detailní studie elektroche-mického chování těchto složek ve vodném a organickém prostředí a dále byla vytvořena a optimalizována metoda pro stanovení safranalu pomocí pulzních elektrochemických technik. Metoda byla úspěšně využita pro stanovení safranalu v reálném vzorku šafránu. Tato práce přináší ucelený pohled na elektrochemické chování složek šafránu a poskytuje užitečné ná-stroje pro jeho analýzu a kontrolu kvality. cze
dc.format 106
dc.format 106
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce bude přístupná od 05.06.2027
dc.subject Šafrán cze
dc.subject krocin cze
dc.subject safranal cze
dc.subject voltametrie cze
dc.subject Electrochemical properties of compounds present in saffron eng
dc.title Electrochemické vlastnosti látek obsažených v šafránu cze
dc.title.alternative Electrochemical properties of compounds present in saffron eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Mikysek, Tomáš
dc.date.accepted 2024-06-05
dc.description.abstract-translated Saffron is a spice known for its vivid color and characteristic aroma, which, due to its high economic value, is often the subject of adulteration scams. This diploma thesis focuses on the electrochemical analysis and determination of two main components of saffron, crocin and safranal. In the experimental part, a detailed study of the electrochemical behavior of these components in aqueous and organic environments was conducted, and a method for determining safranal using pulse electrochemical techniques was developed and optimized. The method was successfully applied to determine safranal in a real saffron sample. This work provides a comprehensive view of the electrochemical behavior of saffron components and offers useful tools for its analysis and quality control. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Analytická chemie cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Analytická chemie cze
dc.description.defence <p>Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.</p> cze
dc.identifier.stag 48426
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account