dc.contributor.advisor |
Brožková, Iveta |
|
dc.contributor.author |
Rydval, Jakub
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-08T13:53:23Z |
|
dc.date.available |
2024-07-08T13:53:23Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.date.submitted |
2024-05-10 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/83408 |
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá mikrobiologickou kvalitou raw tyčinek. Teoretická část práce se věnuje raw stravování, tyčinkám, jejich technologii a mikrobiologii. Dále obsahuje seznámení s bakterií Bacillus cereus jako původcem enterotoxikózy. Část je také věnována esenciálním olejům. Nakonec jsou popsány analytické metody a přístroje použité v závěru experimentální části. Experimentální část práce popisuje přípravu tyčinkové směsi, její následné mikrobiologické testování s různými množstvími přidaného esenciálního oleje a její chemickou analýzu. Mikrobiologická kvalita tyčinek byla přídavkem oleje úspěšně vylepšena, stejně jako jejich antioxidační kapacita a v omezené míře i obsah polyfenolických látek. |
cze |
dc.format |
81 |
|
dc.format |
81 |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Raw tyčinky |
cze |
dc.subject |
Bacillus cereus |
cze |
dc.subject |
rýmovníkový olej |
cze |
dc.subject |
mikrobiologický rozbor |
cze |
dc.subject |
antioxidanty |
cze |
dc.subject |
Raw food bars |
eng |
dc.subject |
Bacillus cereus |
eng |
dc.subject |
Plectranthus amboinicus oil |
eng |
dc.subject |
microbiological testing |
eng |
dc.subject |
antioxidants |
eng |
dc.title |
Mikrobiologická kvalita raw tyčinek |
cze |
dc.title.alternative |
Microbiological quality of raw food bars |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Vydržalová, Markéta |
|
dc.date.accepted |
2024-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
This master thesis deals with microbiological quality of raw food bars. The theoretical part talks about the raw diet, raw food bars and their technology and mikrobiology. It also contains an introduction to the bacteria Bacillus cereus as a food contaminant and cause of enterotoxicosis. Essential oils are also explained. The last part of theory describes the analytical methods and machines used in the end of the experimental part. The experimental part of the thesis describes the preparation of the raw food bar dough, its microbiological testing with various amounts of added essential oil and finally its chemical analysis. The microbiological quality of the food bars was successfully improved, as was their antioxidant capacity and even their total phenolics content. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.description.defence |
<p>Student seznámil členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byl seznámen s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student odpověděl na otázky oponenta diplomové práce a členů komise.</p> |
cze |
dc.identifier.stag |
48193 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |