Kurkumin - biochemické funkce a využití

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Korecká, Lucie
dc.contributor.author Dušková, Veronika
dc.date.accessioned 2024-03-12T05:27:05Z
dc.date.available 2024-03-12T05:27:05Z
dc.date.issued 2023
dc.date.submitted 2023-07-12
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/82588
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se věnuje kurkuminu - polyfenolu, který se přirozeně vyskytuje v rostlinách rodu Curcuma L. Jsou zde vyjmenovány nejen jeho fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti, ale také možnosti jejich zlepšení prostřednictvím syntézy nových analogů kurkuminu. Zmíněno je i též potenciální využití kurkuminu, a to především v potravinářském průmyslu. V závěru jsou uvedeny některé metody stanovení kurkuminu v potravinách či v biologicky aktivních doplňcích stravy. cze
dc.format 54 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject Kurkumin cze
dc.subject kurkuminoidy cze
dc.subject Kurkuma cze
dc.subject Curcuma longa L. cze
dc.subject E100 cze
dc.subject Curcumin eng
dc.subject Curcuminoids eng
dc.subject Turmeric eng
dc.subject Curcuma longa L. eng
dc.subject E100 eng
dc.title Kurkumin - biochemické funkce a využití cze
dc.title.alternative Curcumin - biochemical functions and utilization eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2023-08-22
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis is focused on curcumin - a polyphenol naturally occurring in plants of the genus Curcuma L. Not only its physicochemical and biological properties are appointed, but also the possibilities of their improvement through the synthesis of new curcumin analogues. It is also mentioned the potential use of curcumin, especially in the food industry. Finally, some methods of determination of curcumin in food or biologically active food supplements are presented. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Hodnocení a analýza potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 46139
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet