Využití elektroanalytických metod v potravinářské a farmaceutické analýze

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Švancara, Ivan (školitel)
dc.contributor.author Jashari, Granit
dc.date.accessioned 2023-10-04T07:24:26Z
dc.date.available 2023-10-04T07:24:26Z
dc.date.issued 2023
dc.date.submitted 2023-06-28
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/82390
dc.description.abstract The main purpose of the research conducted within the frame of this doctoral thesis was to develop new electroanalytical approaches and methods applicable in food and pharmaceutical analysis. Due to the importance of the presence of lipophilic vitamins in food and pharmaceutical formulations, the simultaneous detection of lipophilic vitamins (A, E and K), and related compounds had been the primary goal of the dissertation. Since lipophilic analytes are usually occurring in complex matrices, the simplification of real samples treatment prior the analysis and elimination of toxic organic solvents in comparison with the previous methods have been the other benefits of this work. In addition, the development of low-cost and easy-to-use disposable sensors for the determination of selected biologically active compounds was yet another target of the whole research. cze
dc.language.iso eng
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights bez omezení cze
dc.subject lipofilní vitaminy cze
dc.subject potraviny cze
dc.subject farmaceutika cze
dc.subject voltametrie cze
dc.subject elektrody a sensory cze
dc.subject lipophilic vitamins eng
dc.subject foodstuffs eng
dc.subject pharmaceuticals eng
dc.subject voltammetry eng
dc.subject electrodes and sensors eng
dc.title Využití elektroanalytických metod v potravinářské a farmaceutické analýze cze
dc.title.alternative Application of electroanalytical methods in food and pharmaceutical analysis eng
dc.type disertační práce cze
dc.contributor.referee Schwarzová, Karolina
dc.contributor.referee Skopalová, Jana
dc.contributor.referee Vojs, Marian
dc.date.accepted 2023-09-14
dc.description.abstract-translated Hlavním účelem výzkumu uskutečněného v rámci předkládané dizertační práce bylo vyvinout nové elektroanalytické přístupy a metody aplikovatelné v potravinářské a farmaceutické analýze. Vzhledem k důležitosti přítomnosti lipofilních vitaminů v potravinách a farmaceutických přípravcích byla hlavním cílem simultánní detekce těchto vitaminů (A, E a K) a příbuzných látek. Jelikož se tyto lipofilní látky obvykle vyskytují ve složitých matricích, dalším zlepšením v rámci této práce bylo zjednodušení zpracování reálných vzorků a eliminace použití toxických rozpouštědel ve srovnání s dosud publikovanými metodami. Navíc byly vyvíjeny levné a snadno použitelné jednorázové sensory pro stanovení vybraných biologicky aktivních látek. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Analytical Chemistry cze
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D40677
dc.thesis.degree-program Analytical Chemistry cze
dc.identifier.stag 47084
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet