Stanovení biologicky aktivních látek obsažených v řasách

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Česlová, Lenka
dc.contributor.author Makovičková, Kamila
dc.date.accessioned 2023-09-12T12:49:15Z
dc.date.available 2023-09-12T12:49:15Z
dc.date.issued 2023
dc.date.submitted 2023-06-28
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/82024
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zabývá stanovením biologicky aktivních látek obsažených v mikroskopických řasách spirulina a chlorella, které řadíme mezi zelené superpotraviny. V teoretické části je popsáno chemické složení, fyziologické vlastnosti a využití těchto řas. Dále jsou zde zmíněny pozitivní účinky spiruliny a chlorelly na lidský organismus, stručně popsány základy separačních technik a moderních analytických metod sledujících antioxidační aktivitu látek. Experimentální část je věnována stanovení antioxidační aktivity extraktů připravených ze spiruliny a chlorelly pomocí spektrofotometrických metod. cze
dc.format 50 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject spirulina cze
dc.subject chlorella cze
dc.subject antioxidační aktivita cze
dc.subject extrakce cze
dc.subject spektrofotometrické metody cze
dc.subject chromatografie cze
dc.subject spirulina eng
dc.subject chlorella eng
dc.subject antioxidant activity eng
dc.subject extraction eng
dc.subject spectrophotometric methods eng
dc.subject chromatography eng
dc.title Stanovení biologicky aktivních látek obsažených v řasách cze
dc.title.alternative Determination of Biological Active Compounds Present in Algae eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2023-08-21
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis deals with the determination of biologically active substances contained in the microscopic algae spirulina and chlorella that we classify as green superfoods. The theoretical part describes the chemical composition, physiological properties, and use of these algae. In addition, the positive effects of spirulina and chlorella on the human organism are mentioned, the basics of separation techniques and modern analytical methods monitoring the antioxidant activity of substances are briefly described. The experimental part is dedicated to the determination of the antioxidant activity of algae extracts using spectrophotometric methods. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Farmakochemie a medicinální materiály cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Farmakochemie a medicinální materiály cze
dc.description.defence Volba množství vzorku, formální úprava Bc. práce cze
dc.identifier.stag 46021
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet