dc.contributor.advisor |
Česlová, Lenka |
|
dc.contributor.author |
Makovičková, Kamila
|
|
dc.date.accessioned |
2023-09-12T12:49:15Z |
|
dc.date.available |
2023-09-12T12:49:15Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.date.submitted |
2023-06-28 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/82024 |
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením biologicky aktivních látek obsažených v mikroskopických řasách spirulina a chlorella, které řadíme mezi zelené superpotraviny. V teoretické části je popsáno chemické složení, fyziologické vlastnosti a využití těchto řas. Dále jsou zde zmíněny pozitivní účinky spiruliny a chlorelly na lidský organismus, stručně popsány základy separačních technik a moderních analytických metod sledujících antioxidační aktivitu látek. Experimentální část je věnována stanovení antioxidační aktivity extraktů připravených ze spiruliny a chlorelly pomocí spektrofotometrických metod. |
cze |
dc.format |
50 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
spirulina |
cze |
dc.subject |
chlorella |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
extrakce |
cze |
dc.subject |
spektrofotometrické metody |
cze |
dc.subject |
chromatografie |
cze |
dc.subject |
spirulina |
eng |
dc.subject |
chlorella |
eng |
dc.subject |
antioxidant activity |
eng |
dc.subject |
extraction |
eng |
dc.subject |
spectrophotometric methods |
eng |
dc.subject |
chromatography |
eng |
dc.title |
Stanovení biologicky aktivních látek obsažených v řasách |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of Biological Active Compounds Present in Algae |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2023-08-21 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis deals with the determination of biologically active substances contained in the microscopic algae spirulina and chlorella that we classify as green superfoods. The theoretical part describes the chemical composition, physiological properties, and use of these algae. In addition, the positive effects of spirulina and chlorella on the human organism are mentioned, the basics of separation techniques and modern analytical methods monitoring the antioxidant activity of substances are briefly described. The experimental part is dedicated to the determination of the antioxidant activity of algae extracts using spectrophotometric methods. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Farmakochemie a medicinální materiály |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Farmakochemie a medicinální materiály |
cze |
dc.description.defence |
Volba množství vzorku, formální úprava Bc. práce |
cze |
dc.identifier.stag |
46021 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |