Stanovení vybraných mastných kyselin v lidské krvi získané technikou suché kapky

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Kanďár, Roman
dc.contributor.author Marinčinová, Leona
dc.date.accessioned 2023-08-15T08:01:53Z
dc.date.available 2023-08-15T08:01:53Z
dc.date.issued 2023
dc.date.submitted 2023-05-05
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/81889
dc.description.abstract Tato práce se zabývá možností stanovení vybraných mastných kyselin v lidské krvi (získané technikou suché kapky) metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Práce je zaměřena na přípravu vzorku před analýzou a sleduje vliv některých faktorů, které ovlivňují kvantitativní výsledky. Byly testovány různé techniky zavádění vnitřního standardu ke vzorku, stabilita vybraných mastných kyselin ve vzorku suché kapky krve při pokojové teplotě, 4 °C a -20 °C s přídavkem a bez přídavku antioxidačního činidla, butylovaného hydroxytoluenu. Z analytických parametrů metody byly určeny linearita a nepřesnost v sérii. cze
dc.format 101 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject mastné kyseliny cze
dc.subject suchá kapka krve cze
dc.subject plynová chromatografie s hmotnostní detekcí cze
dc.subject fatty acids eng
dc.subject dried blood spot eng
dc.subject gas chromatography with mass detection eng
dc.title Stanovení vybraných mastných kyselin v lidské krvi získané technikou suché kapky cze
dc.title.alternative Determination of selected fatty acids in human blood obtained by the dried spot technique eng
dc.type diplomová práce cze
dc.date.accepted 2023-06-06
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the possibility of determining selected fatty acids in human blood (obtained by the dried spot technique) by the method of gas chromatography with mass detection. This thesis is focused on sample preparation before analysis and the influence of some factors affecting quantitative results. Different techniques of introducing an internal standard to the sample were tested, the stability of selected fatty acids in a sample of dried blood spot at room temperature, 4 °C, and -20 °C with and without the addition of the antioxidant agent, butylated hydroxytoluene. Linearity and imprecision were determined from the analytical parameters of the method. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Bioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictví cze
dc.thesis.degree-name Mgr.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Bioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictví cze
dc.description.defence 1. Prezentace výsledků diplomové práce. 2. Diskuze k posudkům vedoucího a oponenta diplomové práce. 3. Studentka zodpověděla všechny dotazy a připomínky k diplomové práci. cze
dc.identifier.stag 45696
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet