Abstrakt:
Diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci přípravy hybridního hydrogelu
s močovinou, připraveného ze škrobu z kukuřice voskové, kyseliny akrylové a akrylamidu,
pro jeho využití jako agrochemikálie s postupným uvolňováním močoviny. Optimalizovaným
postupem byly následně připraveny hybridní hydrogely s močovinou ze škrobů kukuřičného,
bramborového, pšeničného a rýžového. Tyto hydrogely byly připraveny ve dvou provedeních,
a to za použití síťovacího činidla N,N?-methylen-bis-akrylamidu nebo bez použití síťovacího
činidla N,N?-methylen-bis-akrylamidu. U připravených hybridních hydrogelů byly zkoumány
jejich vlastnosti jako bobtnací poměr, rozpustnost v destilované vodě, vysychání a uvolňování
v čase. Dále u hybridních hydrogelů byla provedena diferenční skenovací kalorimetrie,
termogravimetrická analýza, infračervená spektroskopie s Fourierovou transformací
a skenovací elektronová mikroskopie. Všechny tyto vlastnosti byly porovnány s vlastnostmi
analogicky připravených hydrogelů bez močoviny.