dc.contributor.advisor |
Červenka, Libor |
|
dc.contributor.author |
Štěpánková, Michaela
|
|
dc.date.accessioned |
2023-08-15T08:01:28Z |
|
dc.date.available |
2023-08-15T08:01:28Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.date.submitted |
2023-04-21 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/81859 |
|
dc.description.abstract |
První část diplomové práce popisuje dýně, jejich druhy, klimatické a pěstitelské požadavky, výživovou hodnotu a význam v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Druhá část práce se zabývá pojmem lyofilizace, popisuje její princip a průběh, výhody i nevýhody a také její využití. Třetí část této práce obsahuje stručné informace o fyzikálních a chemických parametrech, které byly v této práci zvoleny pro charakterizaci dýňového prášku sušeného pomocí různě nastavených parametrů při lyofilizaci. Vybrané parametry byly vyhodnoceny v závěrečné části. |
cze |
dc.format |
79 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
antioxidanty |
cze |
dc.subject |
fenolické látky |
cze |
dc.subject |
funkční vlastnosti |
cze |
dc.subject |
karoteny |
cze |
dc.subject |
sorpce vlhkosti |
cze |
dc.subject |
antioxidants |
eng |
dc.subject |
phenolic substances |
eng |
dc.subject |
functional properties |
eng |
dc.subject |
carotenes |
eng |
dc.subject |
moisture sorption |
eng |
dc.title |
Vliv lyofilizace na vlastnosti dýňového prášku |
cze |
dc.title.alternative |
The characteristics of freeze-dried pumpkin powder |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Velichová, Helena |
|
dc.date.accepted |
2023-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
The first part of the master's thesis describes pumpkins, their varieties, climatic and cultivation conditions, nutritional value, and their significance in the food and pharmaceutical industry. The second part focuses on lyophilization, defines the term, describes the crucial principles and the process itself, and pays attention to its uses, advantages, and disadvantages. The third part includes information about physical and chemical parameters used to characterize the pumpkin powder, freeze-dried based on various lyophilization settings. Selected parameters were evaluated in the final section. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
45948 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |