Novinky včeské gastronomické literatuře před 2. světovou válkou. O vývoji nových druhů kuchařkých knih a proměnách tohoto žánru mezi lety 1900 - 1938

Show simple item record

dc.contributor.author Cilečková, Vendula
dc.date.accessioned 2023-07-12T13:20:30Z
dc.date.available 2023-07-12T13:20:30Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 1211-8117
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/81307
dc.description.abstract Studie se snaží ukázat vývoj kuchařských knih a proměny gastronomické literatury mezi lety 1900–1938. Kuchařské knihy se začaly specializovat na zvláštní skupiny strávníků, druhy surovin a jiné způsoby stravování. Zaměřily se na nižší společenské vrstvy např. dělnictvo a venkov. Taktéž vznikly první kuchařské knihy inspirované zahraniční gastronomií nebo novým stravovacím fenoménem – vegetariánstvím. Vývoj ovlivnily i dějinné události jako první světová válka. cze
dc.format p. 86-111 eng
dc.language.iso cze
dc.relation.ispartof Národopisný věstník, volume 39, issue: 81 cze
dc.rights open access eng
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.subject gastronomie cze
dc.subject české kuchařské knihy cze
dc.subject ženské autorky cze
dc.subject 1. polovina 20. století cze
dc.subject gastronomy eng
dc.subject Czech cookbooks eng
dc.subject female authors eng
dc.subject 1st half of the 20th century eng
dc.title Novinky včeské gastronomické literatuře před 2. světovou válkou. O vývoji nových druhů kuchařkých knih a proměnách tohoto žánru mezi lety 1900 - 1938 cze
dc.title.alternative Novelties in Czech Gastronomic Literature before World War II. About the Development of New Types of Cookbooks and the Transformations of this Genre between 1900 and 1938 eng
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated The study tries to show the development of cookbooks and the transformation of gastronomic literature between the years 1900-1938. Cookbooks began to focus on particular groups of diners, types of ingredients, and different ways of eating. They also aimed at lower social classes, such as the working class and the countryside. The first cookbooks inspired by foreign gastronomy or the new dietary phenomenon, were also produced. There were also the first cooking books inspired by foreign gastronomy or a new eating phenomenon - vegetarianism. The development was also influenced by several historical events, such as World War I. eng
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.relation.publisherversion https://toolkit.ecn.cz/img_upload/bb2f8b3709fc202e2fb4e8a0b9e648d3/narodopisny_vestnik_1.2022.pdf
dc.rights.licence CC BY-NC-ND 4.0
dc.project.ID SGS_2022_012/Podpora vědeckých a prezentačních aktivit studentů doktorského programu historie a magisterského programu Historie cze
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85140585484
dc.identifier.obd 39888195


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

open access Except where otherwise noted, this item's license is described as open access

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account