The Effect of Vibratory Grinding Time on Moisture Sorption, Particle Size Distribution, and Phenolic Bioaccessibility of Carob Powder

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Červenka, Libor
dc.contributor.author Frühbauerová, Michaela
dc.contributor.author Palarčík, Jiří
dc.contributor.author Muriqi, Sali
dc.contributor.author Velichová, Helena
dc.date.accessioned 2023-07-12T13:12:09Z
dc.date.available 2023-07-12T13:12:09Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 1420-3049
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/81188
dc.description.abstract Carob pod powder, an excellent source of health-promoting substances, has found its use in a wide range of food products. Grinding conditions affect the physical and chemical properties of the powder, but their influence on the bioaccessibility of phenolic compounds in carob pod powder has not yet been determined. The carob pods were ground for 30–180 s in a vibratory grinder. The median values (D50) of particle size decreased after 60 s of grinding (87.9 μm), then increased to 135.1 μm. Lightness showed a negative correlation with D50 and aw, while the values of redness and yellowness decreased with the reduction in particle size and water activity. The smaller the value of D50, the higher the equilibrium moisture content of carob powder. Phenolic acids (vanillic, ferulic, cinnamic) and flavonoids (luteolin, naringenin, apigenin) were found in all samples of carob powder. The grinding time influenced their content in carob powder, with maximum values at 180 s. Similar observations were made when assessing antioxidant capacity. The in vitro digestion process only improved the bioaccessibility of catechin content in all samples. However, the bioaccessibility of the phenolic compounds and the total phenolic and flavonoid contents decreased with the increase in grinding time. Our findings revealed that the grinding of carob pods for 180 s improved the extractability of phenolics; however, their bioaccessibility was reduced. It is sufficient to ground the carob pod for 30 s, ensuring good availability of nutraceuticals and lower energy cost for grinding. eng
dc.format article no. 7689 eng
dc.language.iso eng
dc.relation.ispartof Molecules, volume 27, issue: 22 eng
dc.rights open access eng
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject phenolic eng
dc.subject flavonoid eng
dc.subject HPLC analysis eng
dc.subject in vitro digestion eng
dc.subject correlation eng
dc.subject fenolické látky cze
dc.subject flavonoidy cze
dc.subject HPLC analýza cze
dc.subject trávení in vitro cze
dc.subject korelace cze
dc.title The Effect of Vibratory Grinding Time on Moisture Sorption, Particle Size Distribution, and Phenolic Bioaccessibility of Carob Powder eng
dc.title.alternative Vliv doby vibračního mletí na sorpci vlhkosti, velikost částic a biologickou dostupnost fenolických látek v karobovém prášku cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Prášek z karobových lusků, vynikající zdroj zdraví prospěšných látek, našel své uplatnění v celé řadě potravinářských výrobků. Podmínky mletí ovlivňují fyzikální a chemické vlastnosti prášku, ale jejich vliv na biologickou dostupnost fenolických sloučenin v prášku z rohovníku nebyl dosud stanoven. Lusky rohovníku byly mlety po dobu 30–180 s ve vibračním mlýnku. Střední hodnoty (D50) velikosti částic se po 60 s mletí snížily (87,9 μm), poté vzrostly na 135,1 μm. Světlost vykazovala negativní korelaci s D50 a aw, zatímco hodnoty červenosti a žlutosti klesaly se snižováním velikosti částic a aktivity vody. Čím menší je hodnota D50, tím vyšší je rovnovážný obsah vlhkosti v prášku z rohovníku. Ve všech vzorcích karobového prášku byly nalezeny fenolové kyseliny (vanilková, ferulová, skořicová) a flavonoidy (luteolin, naringenin, apigenin). Doba mletí ovlivnila jejich obsah v karobovém prášku s maximálními hodnotami 180 s. Podobná pozorování byla učiněna při hodnocení antioxidační kapacity. Proces štěpení in vitro pouze zlepšil biologickou dostupnost obsahu katechinů ve všech vzorcích. Biologická dostupnost fenolických sloučenin a celkový obsah fenolů a flavonoidů však klesal s prodlužující se dobou mletí. Naše zjištění odhalila, že mletí lusků rohovníku po dobu 180 s zlepšilo extrahovatelnost fenolických látek; byla však snížena jejich biologická dostupnost. Karobový lusk stačí rozemlít po dobu 30 s, což zajistí dobrou dostupnost nutraceutik a nižší energetické náklady na mletí. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.doi 10.3390/molecules27227689
dc.relation.publisherversion https://www.mdpi.com/1420-3049/27/22/7689
dc.rights.licence CC BY 4.0
dc.identifier.wos 000887336400001
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85142617123
dc.identifier.obd 39887392


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

open access Kromě případů, kde je uvedeno jinak, licence tohoto záznamu je open access

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet