Rapid HPLC/MS/MS analysis of phenolic content and profile for mead quality assessment

Show simple item record

dc.contributor.author Česlová, Lenka
dc.contributor.author Pravcová, Kateřina
dc.contributor.author Juričová, Miroslava
dc.contributor.author Fischer, Jan
dc.date.accessioned 2023-07-12T13:07:16Z
dc.date.available 2023-07-12T13:07:16Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 0956-7135
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/81121
dc.description.abstract The monitoring of phenolic compounds in mead is a useful tool for the evaluation of its quality and potential adulteration because the profile and content of phenolic compounds strongly depend on the amount and type of honey used for mead production and on the technological process. Therefore, the aim of this study was the optimization of rapid reversed-phase high performance liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry for the determination of 23 phenolic compounds in 22 mead samples. The isolation of monitored phenolic compounds was performed using liquid-liquid extraction with a mixture of diethyl ether and ethyl acetate. 3,4-dihydroxybenzoic, 4-hydroxybenzoic, caffeic, p-coumaric, salicylic, chlorogenic, gentisic, gallic and ferulic acids, together with apigenin, quercetin and 3,4-dihydroxybenzaldehyde were the most frequently occurred phenolic compounds in mead extracts. The instrumental limits of detection and quantification were for all compounds below 20 ug/L and 65 ug/L, respectively. Among the samples studied, four meads contained a low total amount of phenolic compounds (below 10 mg/L), and two of them did not even exceed 2 mg/L. Moreover, a very high concentration of vanillin as a flavouring was observed in one of those samples. eng
dc.format article 108737 eng
dc.language.iso eng
dc.publisher Elsevier Science eng
dc.relation.ispartof Food Control, volume 134, issue: April eng
dc.rights pouze v rámci univerzity cze
dc.subject meads eng
dc.subject phenolic compounds eng
dc.subject HPLC/MS/MS eng
dc.subject honey eng
dc.subject adulteration eng
dc.subject medoviny cze
dc.subject fenolické látky cze
dc.subject HPLC/MS/MS cze
dc.subject med cze
dc.subject falšování cze
dc.title Rapid HPLC/MS/MS analysis of phenolic content and profile for mead quality assessment eng
dc.title.alternative Rychlá HPLC/MS/MS analýza profilu a obsahu fenolických látek pro hodnocení kvality medovin cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Sledování fenolických sloučenin v medovině je užitečným nástrojem pro hodnocení její kvality a možného falšování, protože profil a obsah fenolických sloučenin silně závisí na množství a druhu medu použitého při výrobě medoviny a na technologickém postupu. Cílem této studie byla optimalizace rychlé vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií pro stanovení 23 fenolických sloučenin ve 22 vzorcích medoviny. Izolace sledovaných fenolických sloučenin byla provedena pomocí extrakce kapalina-kapalina směsí diethyletheru a ethylacetátu. Kyselina 3,4-dihydroxybenzoová, 4-hydroxybenzoová, kávová, p-kumarová, salicylová, chlorogenová, gentisová, galová a ferulová spolu s apigeninem, kvercetinem a 3,4-dihydroxybenzaldehydem byly nejčastěji se vyskytujícími fenolickými sloučeninami v medovinových extraktech. Instrumentální limity detekce a kvantifikace byly pro všechny sloučeniny pod 20 ug/l a 65 ug/l. Mezi studovanými vzorky čtyři medoviny obsahovaly nízké celkové množství fenolických sloučenin (pod 10 mg/l) a dvě z nich dokonce nepřesáhly 2 mg/l. Navíc byla v jednom z těchto vzorků pozorována velmi vysoká koncentrace vanilinu jako ochucovadla. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.doi 10.1016/j.foodcont.2021.108737
dc.relation.publisherversion https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713521008756
dc.identifier.wos 000730994500013
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85120897072
dc.identifier.obd 39887193


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account