Occurrence of Toxic Metals and Metalloids in Muscle and Liver of Italian Heavy Pigs and Potential Health Risk Associated with Dietary Exposure

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Ghidini, Sergio
dc.contributor.author Varra, Maria Olga
dc.contributor.author Husáková, Lenka
dc.contributor.author Alborali, Giovanni Loris
dc.contributor.author Patočka, Jan
dc.contributor.author Ianieri, Adriana
dc.contributor.author Zanardi, Emanuela
dc.date.accessioned 2023-07-12T13:01:57Z
dc.date.available 2023-07-12T13:01:57Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 2304-8158
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/81046
dc.description.abstract Muscle and liver tissues from Italian heavy pigs were analyzed to investigate whether the chronic consumption of these products by local consumers could represent a health risk in relation to the contamination by some toxic metals and metalloids (TMMs). The concentrations of Al, As, Cd, Cr, Cu, Fe, Ni, Pb, Sn, U, and Zn were measured with an inductively coupled plasma-mass spectrometer, while Hg analysis was performed by using a mercury analyzer. Fe, Zn, and Cu were the most abundant elements in both tissues, while U was detected only at ultra-trace levels. As, Cd, Cu, Fe, Hg, Pb, U, and Zn showed significantly higher concentrations in livers compared to muscles (p <= 0.01), with Cd and Cu being 60- and 9-fold more concentrated in the hepatic tissue. Despite this, concentrations of all TMMs were found to be very low in all the samples to the point that the resulting estimated dietary intakes did not suggest any food safety concern. Indeed, intakes were all below the toxicological health-based guidance values or resulted in low margins of exposure. Nevertheless, in the calculation of the worst-case exposure scenario, the children's estimated intake of Cd, Fe, and Zn through the sole consumption of pig liver contributed to more than 23, 38, and 39% of the tolerable weekly intakes of these elements, while the combined consumption of pig liver and pig muscle to more than 24, 46, and 76%. These findings alert about the probability of exceeding the toxicological guidance values of Cd, Fe, and Zn though the whole diet, suggesting long-term negative health effects for the younger population. eng
dc.format article 2530
dc.language.iso eng
dc.publisher MDPI eng
dc.relation.ispartof Foods, volume 11, issue: 16 eng
dc.rights open access eng
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject meat inspection eng
dc.subject toxic metals eng
dc.subject food safety eng
dc.subject toxicity eng
dc.subject exposure assessment eng
dc.subject chemical risk eng
dc.subject těžké kovy cze
dc.subject kontaminanty cze
dc.subject analýza tkání cze
dc.title Occurrence of Toxic Metals and Metalloids in Muscle and Liver of Italian Heavy Pigs and Potential Health Risk Associated with Dietary Exposure eng
dc.title.alternative Výskyt toxických kovů a metaloidů ve svalech a játrech italských těžkých prasat a potenciální zdravotní riziko spojené s jejich konzumací cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Metodou hmotnostní spektrometrie s ionizací v indukčně vázaném plazmatu (ICP-MS) a termooxidační metodou byly analyzovány svalové a jaterní tkáně italských těžkých prasat za účelem posouzení dietární expozice různých věkových skupin italské populace vybranými těžkými kovy. Z experimentálních dat byla s využitím vhodných matematicko-statistických postupů vyhodnocena potencionální zdravotní rizika spojená s konzumací uvedených vzorků a definována doporučení s ohledem na posílení integrovaných monitorovacích programů pro kontrolu výskytu kontaminantů v krmivech a masných výrobcích. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.doi 10.3390/foods11162530
dc.relation.publisherversion https://www.mdpi.com/2304-8158/11/16/2530
dc.rights.licence CC BY 4.0
dc.identifier.wos 000845980800001
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85137315873
dc.identifier.obd 39887737


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

open access Kromě případů, kde je uvedeno jinak, licence tohoto záznamu je open access

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet