Show simple item record
dc.contributor.author |
Kašpar, Michal
|
|
dc.contributor.author |
Česla, Petr
|
|
dc.date.accessioned |
2023-07-12T12:56:14Z |
|
dc.date.available |
2023-07-12T12:56:14Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.issn |
2076-3417 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/80967 |
|
dc.description.abstract |
Vinegars are natural products manufactured by two-step fermentation. One of the most famous is balsamic vinegar, especially that produced in Modena, Italy. Its unique production process positively distinguishes it from other vinegars. There are basically three types of balsamic vinegar: common balsamic vinegar, Balsamic vinegar of Modena, and Traditional balsamic vinegar of Modena. The chemical analysis of these vinegars is mainly carried out by using gas or liquid chromatography, often coupled to mass spectrometric detection. Although gas chromatography is generally used for the determination of the overall profile of volatile organic compounds, furfurals, phenolic compounds, and organic acids, high-performance liquid chromatography is typically applied for the determination of amino acids, sugars, and polyphenols. The two complementary techniques, the combination of which is useful for the detailed characterization of balsamic vinegars, are reviewed and discussed in this article. |
eng |
dc.format |
p. 8946 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
|
dc.publisher |
MDPI |
eng |
dc.relation.ispartof |
Applied Science - Basel, volume 12, issue: 18 |
eng |
dc.rights |
open access |
eng |
dc.rights.uri |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
|
dc.subject |
balsamic vinegar |
eng |
dc.subject |
gas chromatography |
eng |
dc.subject |
high-performance liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
volatile compounds |
eng |
dc.subject |
phenolic compounds |
eng |
dc.subject |
balsamikový ocet |
cze |
dc.subject |
plynová chromatografie |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
fenolické sloučeniny |
cze |
dc.title |
Characterization of Balsamic Vinegars Using High-Performance Liquid Chromatography and Gas Chromatography |
eng |
dc.title.alternative |
Charakterizace balsamikových octů pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie a plynové chromatografie |
cze |
dc.type |
article |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Octy jsou přírodní produkty vyráběné fermentací ve dvou krocích. Jeden z nejznámějších typů octů je balzamikový ocet produkovaný v Modeně v Itálii. Jedinečný výrobní proces jej odlišuje od ostatních octů. Existují tři základní typy balzamikových octů: běžný balzamikový ocet, balzamikový ocet z Modeny a tradiční balzamikový ocet z Modeny. Pro chemickou analýzu těchto octů je nejčastěji využívána plynová nebo kapalinová chromatografie, často ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Plynová chromatografie slouží pro stanovení celkového profilu těkavých organických látek, furfuralů, fenolických sloučenin a organických kyselin. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie je typicky používána pro stanovení aminokyselin, cukrů a polyfenolů. Obě tyto techniky, které se navzájem vhodně doplňují při celkové charakterizaci balzamikových octů, jsou popsány a diskutovány v článku. |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
published |
eng |
dc.identifier.doi |
10.3390/app12188946 |
|
dc.relation.publisherversion |
https://www.mdpi.com/2076-3417/12/18/8946 |
|
dc.identifier.wos |
000856240000001 |
|
dc.identifier.scopus |
2-s2.0-85138644809 |
|
dc.rights.license |
CC BY 4.0 |
|
dc.identifier.obd |
39887533 |
|
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Except where otherwise noted, this item's license is described as open access
|
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account
|