Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Česlová, Lenka
dc.contributor.author Kvášová, Barbora
dc.date.accessioned 2022-09-07T13:15:24Z
dc.date.available 2022-09-07T13:15:24Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022-06-23
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/80274
dc.description.abstract Bakalářská práce pojednává o přírodních barvivech ze skupiny betalainů, která se vyskytují v červené řepě. V práci je popsáno složení červené řepy, její využití jako zdroj potravinářského barviva a přiblížena problematika přírodních a syntetických potravinářských barviv. Dále jsou specifikovány účinky červené řepy na lidské zdraví. V neposlední řadě jsou v práci popsány metody používané pro stanovení betalainů v červené řepě, mezi které patří spektrofotometrie a vysokoúčinná kapalinová chromatografie. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject betalainy cze
dc.subject potravinářská barviva cze
dc.subject červená řepa cze
dc.subject betanin cze
dc.subject spektrofotometrie cze
dc.subject HPLC cze
dc.subject betalains eng
dc.subject food dyes eng
dc.subject beetroot eng
dc.subject betanin eng
dc.subject spectrophotometry eng
dc.subject HPLC eng
dc.title Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě cze
dc.title.alternative Betalains, natural dyes contained in beets eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2022-08-22
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis deals with natural dyes from the group of betalains, which occur in beetroot. The composition of beetroot and its use as a source of food dye is described in this work. The issue of natural and synthetic food dyes is also mentioned. Further, the effects of beetroot on human health are specified. Last but not least, the analytical methods used for the determination of betalains, including spectrophotometry and high-performance liquid chromatography, are described. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 44445
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet