Digitální knihovnaUPCE
 

Stanovení ethylkarbamátu v alkoholických nápojích pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie

Diplomová práce
Náhled

Datum publikování

2022

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Diplomová práce se zabývá analýzou ethylkarbamátu ve fermentovaných potravinářských výrobcích, zejména v destilovaných alkoholických nápojích vyrobených z peckového ovoce. Teoretická část je věnována toxicitě, mechanismu vzniku, možnostem snížení tvorby ethylkarbamátu a analytickým metodám vedoucích k jeho stanovení v reálných vzorcích. Experimentální část je pak zaměřena na optimalizaci předkolonové derivatizace ethylkarbamátu pomocí činidla 9-xanthydrol a optimalizaci separace připraveného derivátu kapalinovou chromatografií v systému s obrácenými fázemi a fluorescenčním detektorem. Optimalizovaná metoda byla rovněž validována a následně aplikována na 50 vzorků.

Rozsah stran

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Analytická chemie

Studijní program

Analytická chemie

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

ethylkarbamát, 9-xanthydrol, derivatizace, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, alkoholické nápoje, ethyl carbamate, 9-xanthydrol, derivatization, high-performance liquid chromatography, alcoholic beverages

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced