Optimalizace přípravy vzorku před stanovením N-nitrosaminů pomocí GC-MS

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Švecová, Blanka
dc.contributor.author Brůha, Petr
dc.date.accessioned 2022-07-02T04:55:57Z
dc.date.available 2022-07-02T04:55:57Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022-05-13
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/80026
dc.description.abstract Tato diplomová práce je zaměřena na optimalizaci přípravy vzorků před analýzou N-nitrosaminů metodami QuEChERS a SPME pomocí analytické techniky GC-MS. V teoretické části jsou charakterizovány N-nitrosaminy, jsou popsány principy metod SPME a QuEChERS. Rovněž jsou v rešerši popsány principy plynové chromatografie, hmotnostní spektrometrie a jejich spojení. V experimentální části práce byly optimalizovány podmínky přípravy vzorků před analýzou N nitrosaminů a také vlastní chromatografická analýza. Po nalezení vhodných podmínek byly analyzovány čtyři reálné vzorky (losos, grilované kachní prso, uzená makrela a ostravská klobása). cze
dc.format 60 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject N-nitrosaminy cze
dc.subject QuEChERS cze
dc.subject SPME cze
dc.subject GC-MS cze
dc.subject N-nitrosamines eng
dc.subject QuEChERS eng
dc.subject SPME eng
dc.subject GC-MS eng
dc.title Optimalizace přípravy vzorku před stanovením N-nitrosaminů pomocí GC-MS cze
dc.title.alternative Optimization of sample preparation before determination of N-nitrosamines eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Adam, Martin
dc.date.accepted 2022-06-07
dc.description.abstract-translated This diploma thesis is focused on the optimization of sample preparation before the analysis of N-nitrosamines by QuEChERS and SPME methods using GC-MS analytical technique. The theoretical part characterizes N-nitrosamines, describes the principles of SPME and QuEChERS methods. The research also describes the principles of gas chromatography, mass spectrometry and their connections. In the experimental part of the work, the conditions of sample preparation before the analysis of N nitrosamines and also the chromatographic analysis were optimized. After finding suitable conditions, four real samples were analyzed (salmon, grilled duck breast, smoked mackerel and Ostrava sausage). eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Hodnocení a analýza potravin cze
dc.description.defence Student seznámil členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byl seznámen s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student odpověděl na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 44378
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet