dc.contributor.advisor |
Švecová, Blanka |
|
dc.contributor.author |
Brůha, Petr
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-02T04:55:57Z |
|
dc.date.available |
2022-07-02T04:55:57Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.date.submitted |
2022-05-13 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/80026 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce je zaměřena na optimalizaci přípravy vzorků před analýzou
N-nitrosaminů metodami QuEChERS a SPME pomocí analytické techniky GC-MS. V teoretické části jsou charakterizovány N-nitrosaminy, jsou popsány principy metod SPME a QuEChERS. Rovněž jsou v rešerši popsány principy plynové chromatografie, hmotnostní spektrometrie a jejich spojení. V experimentální části práce byly optimalizovány podmínky přípravy vzorků před analýzou N nitrosaminů a také vlastní chromatografická analýza. Po nalezení vhodných podmínek byly analyzovány čtyři reálné vzorky (losos, grilované kachní prso, uzená makrela a ostravská klobása). |
cze |
dc.format |
60 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
N-nitrosaminy |
cze |
dc.subject |
QuEChERS |
cze |
dc.subject |
SPME |
cze |
dc.subject |
GC-MS |
cze |
dc.subject |
N-nitrosamines |
eng |
dc.subject |
QuEChERS |
eng |
dc.subject |
SPME |
eng |
dc.subject |
GC-MS |
eng |
dc.title |
Optimalizace přípravy vzorku před stanovením N-nitrosaminů pomocí GC-MS |
cze |
dc.title.alternative |
Optimization of sample preparation before determination of N-nitrosamines |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Adam, Martin |
|
dc.date.accepted |
2022-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis is focused on the optimization of sample preparation before the analysis of N-nitrosamines by QuEChERS and SPME methods using GC-MS analytical technique. The theoretical part characterizes N-nitrosamines, describes the principles of SPME and QuEChERS methods. The research also describes the principles of gas chromatography, mass spectrometry and their connections. In the experimental part of the work, the conditions of sample preparation before the analysis of N nitrosamines and also the chromatographic analysis were optimized. After finding suitable conditions, four real samples were analyzed (salmon, grilled duck breast, smoked mackerel and Ostrava sausage). |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student seznámil členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byl seznámen s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student odpověděl na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
44378 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |