Digitální knihovnaUPCE
 

Plectranthus amboinicus a jeho antimikrobiální účinky

Diplomová práceOmezený přístup

Abstrakt

Tato diplomová práce pojednává o antimikrobiálních účincích byliny Plectranthus amboinicus. Hlavní kapitoly jsou věnovány taxonomii, morfologii, chemickému složení, účinkům a využití rodu Plectranthus a převážně druhu Plectranthus amboinicus, u kterého jsou popsány těkavé a netěkavé chemické složky a zároveň také antibakteriální a antimykotické účinky extraktů a esenciálního oleje. V experimentální části byl z rýmovníku vytvořen nejen esenciální olej, ale i extrakty z čerstvých a lyofilizovaných listů pomocí ultrazvuku v různých extrakčních rozpouštědlech (96% ethanol, 60% ethanol a horká destilovaná voda). Následně byla u vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií a jednoho druhu kvasinky testována antimikrobiální účinnost extraktů a esenciálního oleje z rýmovníku pomocí difuzního agarového testu. Další část pojednává o testování minimální inhibiční koncentrace pomocí bujónové mikrodiluční volatilizační metody a také o analýze chemického složení esenciálního oleje z byliny Plectranthus amboinicus.

Rozsah stran

96 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce bude přístupná od 06.05.2025

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Hodnocení a analýza potravin

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

rod Plectranthus, Plectranthus amboinicus, rýmovník, antimikrobiální účinky, ethanolový extrakt, vodný extrakt, lyofilizace, esenciální olej, karvakrol, genus Plectranthus, Plectranthus amboinicus, rhyme tree, antimicrobial effects, ethanol extract, aqueous extract, lyophilization, essential oil, carvacrol

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced