Plectranthus amboinicus a jeho antimikrobiální účinky
Diplomová práceOmezený přístupDatum publikování
2022
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce pojednává o antimikrobiálních účincích byliny Plectranthus
amboinicus. Hlavní kapitoly jsou věnovány taxonomii, morfologii, chemickému
složení, účinkům a využití rodu Plectranthus a převážně druhu Plectranthus
amboinicus, u kterého jsou popsány těkavé a netěkavé chemické složky
a zároveň také antibakteriální a antimykotické účinky extraktů a esenciálního
oleje. V experimentální části byl z rýmovníku vytvořen nejen esenciální olej, ale
i extrakty z čerstvých a lyofilizovaných listů pomocí ultrazvuku v různých
extrakčních rozpouštědlech (96% ethanol, 60% ethanol a horká destilovaná
voda). Následně byla u vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií
a jednoho druhu kvasinky testována antimikrobiální účinnost extraktů
a esenciálního oleje z rýmovníku pomocí difuzního agarového testu. Další část
pojednává o testování minimální inhibiční koncentrace pomocí bujónové
mikrodiluční volatilizační metody a také o analýze chemického složení
esenciálního oleje z byliny Plectranthus amboinicus.
Rozsah stran
96 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce bude přístupná od 06.05.2025
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Hodnocení a analýza potravin
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
rod Plectranthus, Plectranthus amboinicus, rýmovník, antimikrobiální účinky, ethanolový extrakt, vodný extrakt, lyofilizace, esenciální olej, karvakrol, genus Plectranthus, Plectranthus amboinicus, rhyme tree, antimicrobial effects, ethanol extract, aqueous extract, lyophilization, essential oil, carvacrol