Classification of transformed anchovy products based on the use of element patterns and decision trees to assess traceability and country of origin labelling

Show simple item record

dc.contributor.author Varra, Maria Olga
dc.contributor.author Husáková, Lenka
dc.contributor.author Patočka, Jan
dc.contributor.author Ghidini, Sergio
dc.contributor.author Zanardi, Emanuela
dc.date.accessioned 2022-06-03T12:33:31Z
dc.date.available 2022-06-03T12:33:31Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.issn 0308-8146
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/79362
dc.description.abstract Quadrupole inductively coupled plasma mass spectrometry (Q-ICP-MS) and direct mercury analysis were used to determine the elemental composition of 180 transformed (salt-ripened) anchovies from three different fishing areas before and after packaging. To this purpose, four decision trees-based algorithms, corresponding to C5.0, classification and regression trees (CART), chi-square automatic interaction detection (CHAID), and quick unbiased efficient statistical tree (QUEST) were applied to the elemental datasets to find the most accurate data mining procedure to achieve the ultimate goal of fish origin prediction. Classification rules generated by the trained CHAID model optimally identified unlabelled testing bulk anchovies (93.9% F-score) by using just 6 out of 52 elements (As, K, P, Cd, Li, and Sr). The finished packaged product was better modelled by the QUEST algorithm which recognised the origin of anchovies with F-score of 97.7%, considering the information carried out by 5 elements (B, As, K. Cd, and Pd). Results obtained suggested that the traceability system in the fishery sector may be supported by simplified machine learning techniques applied to a limited but effective number of inorganic predictors of origin. eng
dc.format p. 129790 eng
dc.language.iso eng
dc.publisher Elsevier Science eng
dc.relation.ispartof Food Chemistry, volume 360, issue: October eng
dc.rights open access (green) eng
dc.subject data mining eng
dc.subject decision trees eng
dc.subject engraulis encrasicolus eng
dc.subject fish products eng
dc.subject geographical origin eng
dc.subject ICP-MS eng
dc.subject analýza dat cze
dc.subject rozhodovací stromy cze
dc.subject engraulis encrasicolus cze
dc.subject analýza ryb cze
dc.subject autentifikace cze
dc.subject ICP-MS cze
dc.title Classification of transformed anchovy products based on the use of element patterns and decision trees to assess traceability and country of origin labelling eng
dc.title.alternative Klasifikace a autentifikace průmyslově zpracovaných vzorků ančoviček na základě stanovení multi-prvkového profilu a aplikace rozhodovacích stromů cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated S využitím hmotnostní spektrometrie s ionizací v indukčně vázaném plazmatu a kvadrupólovým analyzátorem iontů (Q-ICP-MS), byl ve 180 vzorcích ančoviček stanoven multi-prvkový profil, který byl s pomocí několika algoritmů klasifikačních či regresních rozhodovacích stromů (CART, C5.0, CHAID a QUEST) využit k rozlišení geografického původu vzorků ze tří různých oblastí. Vzorky byly analyzovány před a po jejich průmyslovém zpracování. Aplikací zjednodušených technik strojového učení, využívajících omezený počet vhodně zvolených prediktorů, bylo možné dosáhnout klasifikace uvedených typů vzorků s vysokou mírou senzitivity, specificity a přesnosti. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus accepted version (preprint) eng
dc.identifier.doi 10.1016/j.foodchem.2021.129790
dc.relation.publisherversion https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621007962
dc.identifier.wos 000663773500011
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85105266234
dc.identifier.obd 39886392


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account