Rapid analysis of phenyl isothiocyanate derivatives of amino acids present in Czech meads

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Klikarová, Jitka
dc.contributor.author Česlová, Lenka
dc.contributor.author Fischer, Jan
dc.date.accessioned 2022-06-03T12:19:38Z
dc.date.available 2022-06-03T12:19:38Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.issn 0021-9673
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/79166
dc.description.abstract Amino acids (AAs) are minor compounds occurring in meads contributing to their final organoleptic properties. Determination of AAs profile and content can help to assess the mead authenticity, adulteration and thus its quality. This work deals with the optimization of rapid analysis of 21 AAs present in mead using reversed-phase high performance liquid chromatography with spectrophotometric detection after simple derivatization procedure with phenyl isothiocyanate agent without any sample pre-treatment. Optimized derivatization and separation conditions have been successfully applied to the quantification of AAs present in five Czech meads using the multiple point standard addition method. The total amino acid content was in the range of 134 & minus;828 mg/L. The content of proline was confirmed by Harmonised spectrophotometric method. Both chromatographic and spectrophotometric methods provided overlapping results in the range of 30−266 mg/L. eng
dc.format p. 462134 eng
dc.language.iso eng
dc.publisher Elsevier Science BV eng
dc.relation.ispartof Journal of Chromatography A, volume 1644, issue: May eng
dc.rights Článek ve verzi „published“ je přístupný pouze v rámci univerzity. eng
dc.subject amino acids eng
dc.subject mead eng
dc.subject derivatization eng
dc.subject phenyl isothiocyanate (PITC) eng
dc.subject HPLC eng
dc.subject aminokyseliny cze
dc.subject medovina cze
dc.subject derivatizace cze
dc.subject fenylisothiokyanat (PITC) cze
dc.subject HPLC cze
dc.title Rapid analysis of phenyl isothiocyanate derivatives of amino acids present in Czech meads eng
dc.title.alternative Rychlá analýza aminokyselin přítomných v českých medovinách po jejich derivatizaci fenylisothiokyanatem cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Aminokyseliny (AA) jsou minoritními sloučeninami medovin, jež zásadně přispívají k jejich organoleptickým vlastnostem. Stanovení profilu a obsahu AA může sloužit k posouzení pravosti medoviny a tím i její kvality. Tato práce se zabývá optimalizací rychlého stanovení 21 AA pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi se spektrofotometrickou detekcí po jejich jednoduché derivatizaci fenylizothiokyanátem. Otimalizovanou derivatizací a separací byly AA úspěšně kvantifikovány v pěti českých medovinách a to metodou vícenásobného standardního přídavku. Celkový obsah aminokyselin byl v rozmezí 134-828 mg/l. Obsah prolinu byl potvrzen harmonizovanou spektrofotometrickou metodou. Chromatografické i spektrofotometrické metody poskytly totožné výsledky v rozmezí 30–266 mg/l. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.1016/j.chroma.2021.462134
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.1016/j.chroma.2021.462134
dc.identifier.wos 000639612600001
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85103929748
dc.identifier.obd 39885892


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet