Advances in Troubleshooting Fish and Seafood Authentication by Inorganic Elemental Composition

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Varra, Maria Olga
dc.contributor.author Ghidini, Sergio
dc.contributor.author Husáková, Lenka
dc.contributor.author Ianieri, Adriana
dc.contributor.author Zanardi, Emanuela
dc.date.accessioned 2022-06-03T12:18:18Z
dc.date.available 2022-06-03T12:18:18Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.issn 2304-8158
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/79146
dc.description.abstract The demand for fish and seafood is growing worldwide. Meanwhile, problems related to the integrity and safety of the fishery sector are increasing, leading legislators, producers, and consumers to search for ways to effectively protect themselves from fraud and health hazards related to fish consumption. What is urgently required now is the availability of reliable, truthful, and reproducible methods assuring the correspondence between the real nature of the product and label declarations accompanying the same product during its market life. The evaluation of the inorganic composition of fish and seafood appears to be one of the most promising strategies to be exploited in the near future to assist routine and official monitoring operations along the supply chain. The present review article focuses on exploring the latest scientific achievements of using the multi-elemental composition of fish and seafood as an imprint of their authenticity and traceability, especially with regards to the geographical origin. The scientific literature of the last 10 years focusing on the analytical determination and statistical elaboration of elemental data (alone or in combination with methodologies targeting other compounds) to verify the identity of fishery products is summarized and discussed. eng
dc.format p. 270 eng
dc.language.iso eng
dc.publisher MDPI eng
dc.relation.ispartof Foods, volume 10, issue: 2 eng
dc.rights open access eng
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject authentication eng
dc.subject chemometrics eng
dc.subject fish eng
dc.subject fraud eng
dc.subject geographical origin eng
dc.subject ICP-MS eng
dc.subject ICP-OES eng
dc.subject multi-elemental profile eng
dc.subject stable isotopes eng
dc.subject traceability eng
dc.subject autentifikace cze
dc.subject ryby cze
dc.subject mořské plody cze
dc.subject prvkový profil cze
dc.subject ICP-MS cze
dc.subject ICP-OES cze
dc.title Advances in Troubleshooting Fish and Seafood Authentication by Inorganic Elemental Composition eng
dc.title.alternative Pokroky v řešení problémů autentifikace ryb a mořských plodů s využitím anorganického prvkového profilu cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Hodnocení anorganického prvkového složení ryb a mořských plodů se zdá být jednou z nejslibnějších strategií, které budou v blízké budoucnosti využity k podpoře rutinních a oficiálních monitorovacích operací v dodavatelském řetězci. Tento přehledový článek se zaměřuje na zkoumání nejnovějších vědeckých poznatků využití multi-prvkového profilu tkání ryb a mořských plodů pro potřeby jejich autentifikace a sledovatelnost s ohledem na geografický původ. Je shrnuta a diskutována vědecká literatura za posledních 10 let, zaměřená na analytická stanovení a statistické zpracování experimentálních dat pro ověření identity produktů rybolovu. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.3390/foods10020270
dc.relation.publisherversion https://www.mdpi.com/2304-8158/10/2/270
dc.rights.licence CC BY 4.0
dc.identifier.wos 000622537500001
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85103064194
dc.identifier.obd 39885823


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

open access Kromě případů, kde je uvedeno jinak, licence tohoto záznamu je open access

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet