Hodnocení rostlinných olejů pomocí abrazivní rozpouštěcí voltametrie na uhlíkových pastových elektrodách
Diplomová práceOtevřený přístupDatum publikování
2021
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato práce představuje abrazivní stripping voltametrii (AbrSV), určenou zejména pro kvalitativní a kvantitativní analýzu pevných materiálu, jako jednoduchou, levnou, efektivní a semikvantitativní screeningovou metodu pro hodnocení rostlinných olejů. Vyvinutá metoda AbrSV je založena na elektrochemické oxidaci elektroaktivních organických látek přirozeně se vyskytující v analyzovaných vzorcích. Kdy vzorky rostlinných olejů slouží jako pastové kapaliny. Elektrochemická detekce byla uskutečněna v moll1 octanovém pufru o pH 4,2
s použitím square wave voltametrie. Výsledky ukazují, že lze AbrSV použít při kontrole autenticity potravin (elektrochemického otisku prstu) a jako indikátor čerstvosti.
Rozsah stran
59 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
uhlíkové pastové elektrody, abrasivní stripping voltametrie, rostlinné oleje, lipofilní vitamíny, fenolické látky, carbon paste electrode, abrasive stripping voltammetry, vegetable oils, lipophilic vitamins, phenolic compounds