Vliv pH vody na kvalitu levandulového oleje získaného hydrodestilací

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Bajer, Tomáš
dc.contributor.author Vokálová, Monika
dc.date.accessioned 2021-10-04T07:27:58Z
dc.date.available 2021-10-04T07:27:58Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021-07-07
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/78605
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá levandulovým esenciálním olejem. První část teoretické části je věnována samotné rostlině, je zde popsán především její výskyt, vzhled a vlastnosti. Další část je zaměřena obecně na esenciální oleje. Jsou zde uvedeny vlastnosti olejů a také metody, kterými se esenciální oleje nejčastěji získávají. Dále se tato část zabývá chemickým složením esenciálních olejů, kde je popsána především hlavní skupina látek, ze kterých se esenciální oleje skládají. Touto hlavní skupinou jsou terpeny. Obvykle bývají hlavní dvě nebo tři složky zastoupeny v poměrně vysokých koncentracích (20?70 %) ve srovnání s ostatními složkami, které jsou přítomny pouze ve stopových množstvích. Poslední kapitola teoretické části je věnována analýze esenciálních olejů. Identifikace jednotlivých složek esenciálních olejů a stanovení jejich relativního zastoupení se obvykle provádí pomocí plynové chromatografie. Nejčastěji ve spojení s hmotnostním spektrometrem (GC-MS) a pomocí plynového chromatografu vybaveného plamenovým ionizačním detektorem (GC-FID). Dále jsou v této kapitole uvedeny metody pro stanovení biologických vlastností esenciálních olejů, konkrétně se jedná o stanovení antimikrobiální a antioxidační aktivity. V experimentální části práce je zkoumán vliv pH vody na kvalitu esenciálních olejů získaných hydrodestilací. Tato část je také zaměřena na stanovení antimikrobiální aktivity vydestilovaných esenciálních olejů. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject esenciální oleje cze
dc.subject levandule cze
dc.subject hydrodestilace cze
dc.subject plynová chromatografie cze
dc.subject terpeny cze
dc.subject antimikrobiální aktivita cze
dc.subject essential oils eng
dc.subject lavender eng
dc.subject hydrodistillation eng
dc.subject gas chromatography eng
dc.subject terpenes eng
dc.subject antimicrobial activity eng
dc.title Vliv pH vody na kvalitu levandulového oleje získaného hydrodestilací cze
dc.title.alternative Effect of water pH on the quality of lavender oil obtained by hydrodistillation eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Česla, Petr
dc.date.accepted 2021-09-06
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with lavender essential oil. The first part of the theoretical part is focused on the plant itself. It describes mainly its occurrence, appearance and properties. The next part is focused on essential oils in general. The properties of the oils are given here, as well as the methods by which the essential oils are gradually obtained. Furthermore, this part deals with the chemical composition of essential oils. The main group of substances of which essential oils are composed is described here. Terpenes are the main group. Usually, the main two or three components are present in different high concentrations (20?70%) compared to other components, which are present only in trace amounts. The last chapter of the theoretical part is devoted to the analysis of essential oils. The identification of the individual components of the essential oils and the determination of their relative proportions are usually carried out by gas chromatography. Most often in conjunction with a mass spectrometer (GC-MS) and a gas chromatograph equipped with a flame ionization detector (GC-FID). Furthermore, this chapter presents methods for determining the biological properties of essential oils, specifically the determination of antimicrobial and antioxidant activity. The experimental part of the work investigates the effect of water pH on the quality of essential oils obtained by hydrodistillation. This part is also focused on determining the antimicrobial activity of distilled essential oils. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 42345
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet