Využití nových stacionárních fází v analýze umělých sladidel

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Česlová, Lenka
dc.contributor.author Listík, Petr
dc.date.accessioned 2021-10-04T07:27:57Z
dc.date.available 2021-10-04T07:27:57Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021-07-19
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/78600
dc.description.abstract Tato práce se zabývá analýzou umělých sladidel v potravinách. Teoretická část obsahuje charakterizaci sacharidů, umělých sladidel a jejich zdravotní rizika. Následně jsou popisovány vybraná umělá sladidla a jejich alternativy. Další část je zaměřena na využití vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve stanovení umělých sladidel ve vzorcích potravin. Experimentální část práce je věnována optimalizaci HPLC/MS podmínek separace směsi standardů a zjištění retenčního chování jednotlivých sladidel. Optimalizovaná metoda byla následně použita pro stanovení umělých sladidel v potravinářských výrobcích. cze
dc.format 96 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject umělá sladidla cze
dc.subject HPLC/MS cze
dc.subject analýza potravin cze
dc.subject aspartam cze
dc.subject acesulfam cze
dc.subject cyklamát cze
dc.subject sacharin cze
dc.subject sukralóza cze
dc.subject artificial sweeteners eng
dc.subject HPLC/MS eng
dc.subject food analysis eng
dc.subject aspartame eng
dc.subject acesulfame eng
dc.subject cyclamate eng
dc.subject saccharin eng
dc.subject sucralose eng
dc.title Využití nových stacionárních fází v analýze umělých sladidel cze
dc.title.alternative New stationary phases in the analysis of artificial sweeteners eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Fischer, Jan
dc.date.accepted 2021-09-07
dc.description.abstract-translated This work deals with the analysis of artificial sweeteners in food. The theoretical part contains the characterization of carbohydrates, artificial sweeteners and their health risks. Subsequently, selected artificial sweeteners and their alternatives are described. The next part is focused on determination of artificial sweeteners in food samples using high performance liquid chromatography. The experimental part of the work is devoted to the optimization of HPLC/MS separation conditions and determination of the retention behavior of individual sweeteners. The optimized method was subsequently used for the determination of artificial sweeteners in food products. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Student seznámil členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byl seznámen s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student odpověděl na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 42324
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet