dc.contributor.advisor |
Česlová, Lenka |
|
dc.contributor.author |
Listík, Petr
|
|
dc.date.accessioned |
2021-10-04T07:27:57Z |
|
dc.date.available |
2021-10-04T07:27:57Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.date.submitted |
2021-07-19 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/78600 |
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá analýzou umělých sladidel v potravinách. Teoretická část obsahuje charakterizaci sacharidů, umělých sladidel a jejich zdravotní rizika. Následně jsou popisovány vybraná umělá sladidla a jejich alternativy. Další část je zaměřena na využití vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve stanovení umělých sladidel ve vzorcích potravin. Experimentální část práce je věnována optimalizaci HPLC/MS podmínek separace směsi standardů a zjištění retenčního chování jednotlivých sladidel. Optimalizovaná metoda byla následně použita pro stanovení umělých sladidel v potravinářských výrobcích. |
cze |
dc.format |
96 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
umělá sladidla |
cze |
dc.subject |
HPLC/MS |
cze |
dc.subject |
analýza potravin |
cze |
dc.subject |
aspartam |
cze |
dc.subject |
acesulfam |
cze |
dc.subject |
cyklamát |
cze |
dc.subject |
sacharin |
cze |
dc.subject |
sukralóza |
cze |
dc.subject |
artificial sweeteners |
eng |
dc.subject |
HPLC/MS |
eng |
dc.subject |
food analysis |
eng |
dc.subject |
aspartame |
eng |
dc.subject |
acesulfame |
eng |
dc.subject |
cyclamate |
eng |
dc.subject |
saccharin |
eng |
dc.subject |
sucralose |
eng |
dc.title |
Využití nových stacionárních fází v analýze umělých sladidel |
cze |
dc.title.alternative |
New stationary phases in the analysis of artificial sweeteners |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Fischer, Jan |
|
dc.date.accepted |
2021-09-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work deals with the analysis of artificial sweeteners in food. The theoretical part contains the characterization of carbohydrates, artificial sweeteners and their health risks. Subsequently, selected artificial sweeteners and their alternatives are described. The next part is focused on determination of artificial sweeteners in food samples using high performance liquid chromatography. The experimental part of the work is devoted to the optimization of HPLC/MS separation conditions and determination of the retention behavior of individual sweeteners. The optimized method was subsequently used for the determination of artificial sweeteners in food products. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student seznámil členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byl seznámen s posudky vedoucího
a oponenta diplomové práce. Student odpověděl na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
42324 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |