HILIC-MS analysis of common artificial sweeteners in food and beverages
ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublishedDatum publikování
2021
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
University of Pardubice
Abstrakt
The five most common artificial sweeteners were analysed in various samples of food
and beverages and other products using hydrophilic-interaction liquid chromatography
coupled with mass spectrometry. The optimised method employed Hypersil Gold HILIC
analytical column combined with a binary mobile phase of 50 mmol/L ammonium acetate
in water (pH 5; A)/acetonitrile (B) operating at a gradient program of 90–65 % B for
10 min. The individual sweeteners were quantified by the calibration curve method and
the data obtained compared with the data declared on the packaging.
Rozsah stran
p. 33-47
ISSN
1211-5541
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Scientific papers of the University of Pardubice. Series A, Faculty of Chemical Technology. 27/2021
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
open access
Název akce
ISBN
978-80-7560-387-6
Studijní obor
Studijní program
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
artificial sweeteners, HPLC-MS, hydrophilic interaction liquid chromatography (HILIC), foodstuff