dc.contributor.advisor |
Růžička, Aleš |
|
dc.contributor.author |
Harnachová, Iva
|
|
dc.date.accessioned |
2021-09-06T07:35:22Z |
|
dc.date.available |
2021-09-06T07:35:22Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.date.submitted |
2021-06-29 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/78318 |
|
dc.description.abstract |
V této práci je v první části popsána příprava a výroba glycerolu a také metody oligomerace glycerolu na polyglyceroly pomocí zásadité nebo kyselé katalýzy. Také jsou v této části uvedeny možnosti využití oligoglycerolů a metody jejich stanovení. Druhá část bakalářské práce je věnována přípravě oligoglycerolů pomocí kyselé katalýzy při použití kyseliny trifluormethansulfonové. Vzniklá směs byla charakterizována pomocí 1H-NMR, 13C-NMR, OH číslem a plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Dále byla věnována pozornost odbarvení připravené směsi oligoglycerolů, kdy bylo využito organických rozpouštědel, NaOH, HCl, H2O2 s použitím karborafinu nebo filtrace přes silikagel nebo křemelinu. Pro oddělení jednotlivých oligoglyceolů byla použita destilace a preparativní vysokoúčinná (flash) kapalinová chromatografie. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
glycerol |
cze |
dc.subject |
kyselá katalýza |
cze |
dc.subject |
polyglyceroly |
cze |
dc.subject |
destilace |
cze |
dc.subject |
analýza |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
glycerol |
eng |
dc.subject |
acid catalysis |
eng |
dc.subject |
polyglycerols |
eng |
dc.subject |
distillation |
eng |
dc.subject |
analysis |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.title |
Příprava a analýza oligoglycerolů pro potravinářské aplikace |
cze |
dc.title.alternative |
Preparation and analysis of oligoglycerols for food industry |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2021-08-23 |
|
dc.description.abstract-translated |
The first part of the thesis describes the preparation and production of glycerol as well as the methods of glycerols oligomerization to polyglycerols by using an alkaline and acid catalysis. Moreover, the possibilities of oligoglycerols usage and the analysing methods are also listed in this part. The second part of the Bachelor thesis is devoted to the preparation of oligoglycerols by using an acid cathalysis with trifluoromethanesulfonic acid. The made mixture is characterized by using a 1H-NMR, a 13C-NMR, an OH number and a gas chromatography with mass detection. Further, the attention is paid to the discoloration of prepared mixture of the oligoglycerols by firstly using organic solvents, secondly, NaOH, HCl, H2O2 with the carborafin application and thirdly, by the filtration through silica gel or diatomaceous earth.
The destillation and the preparative (flash) liquid chromatography are used for the separation of the individual oligoglycerols. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
42069 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |