Příprava a analýza oligoglycerolů pro potravinářské aplikace

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Růžička, Aleš
dc.contributor.author Harnachová, Iva
dc.date.accessioned 2021-09-06T07:35:22Z
dc.date.available 2021-09-06T07:35:22Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021-06-29
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/78318
dc.description.abstract V této práci je v první části popsána příprava a výroba glycerolu a také metody oligomerace glycerolu na polyglyceroly pomocí zásadité nebo kyselé katalýzy. Také jsou v této části uvedeny možnosti využití oligoglycerolů a metody jejich stanovení. Druhá část bakalářské práce je věnována přípravě oligoglycerolů pomocí kyselé katalýzy při použití kyseliny trifluormethansulfonové. Vzniklá směs byla charakterizována pomocí 1H-NMR, 13C-NMR, OH číslem a plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Dále byla věnována pozornost odbarvení připravené směsi oligoglycerolů, kdy bylo využito organických rozpouštědel, NaOH, HCl, H2O2 s použitím karborafinu nebo filtrace přes silikagel nebo křemelinu. Pro oddělení jednotlivých oligoglyceolů byla použita destilace a preparativní vysokoúčinná (flash) kapalinová chromatografie. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject glycerol cze
dc.subject kyselá katalýza cze
dc.subject polyglyceroly cze
dc.subject destilace cze
dc.subject analýza cze
dc.subject kapalinová chromatografie cze
dc.subject glycerol eng
dc.subject acid catalysis eng
dc.subject polyglycerols eng
dc.subject distillation eng
dc.subject analysis eng
dc.subject liquid chromatography eng
dc.title Příprava a analýza oligoglycerolů pro potravinářské aplikace cze
dc.title.alternative Preparation and analysis of oligoglycerols for food industry eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2021-08-23
dc.description.abstract-translated The first part of the thesis describes the preparation and production of glycerol as well as the methods of glycerols oligomerization to polyglycerols by using an alkaline and acid catalysis. Moreover, the possibilities of oligoglycerols usage and the analysing methods are also listed in this part. The second part of the Bachelor thesis is devoted to the preparation of oligoglycerols by using an acid cathalysis with trifluoromethanesulfonic acid. The made mixture is characterized by using a 1H-NMR, a 13C-NMR, an OH number and a gas chromatography with mass detection. Further, the attention is paid to the discoloration of prepared mixture of the oligoglycerols by firstly using organic solvents, secondly, NaOH, HCl, H2O2 with the carborafin application and thirdly, by the filtration through silica gel or diatomaceous earth. The destillation and the preparative (flash) liquid chromatography are used for the separation of the individual oligoglycerols. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 42069
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet