dc.contributor.advisor |
Klikarová, Jitka |
|
dc.contributor.author |
Langová, Alena
|
|
dc.date.accessioned |
2021-09-06T07:31:30Z |
|
dc.date.available |
2021-09-06T07:31:30Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.date.submitted |
2021-07-16 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/78160 |
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce je literární rešerší zaměřenou na stanovení aminokyselin v potravinových doplňcích. Nejprve byla popsána obecná charakteristika aminokyselin, včetně jejich klasifikace, a poté byly detailněji diskutovány významní zástupci. Následně byly charakterizovány a porovnávány vybrané sportovní doplňky stravy skládající se z různých druhů aminokyselin. Poslední část bakalářská práce se věnuje analytickému stanovení aminokyselin pomocí technik vysokoúčinné kapalinové chromatografie a zónové elektroforézy. |
cze |
dc.format |
47 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
aminokyseliny |
cze |
dc.subject |
doplňky stravy |
cze |
dc.subject |
vysokoúčinná kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
kapilární zónová elektroforéza |
cze |
dc.subject |
amino acids |
eng |
dc.subject |
dietary supplements |
eng |
dc.subject |
high performance liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
capillary zone electrophoresis |
eng |
dc.title |
Využití moderních analytických technik pro analýzu aminokyselin v potravinových doplňcích |
cze |
dc.title.alternative |
Use of Modern Analytical Techniques for the Analysis of Amino Acids in Dietary Supplements |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2021-08-23 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis is a theoretical research focused on the determination of amino acids in dietary supplements. First, the general characteristics of amino acids, including their classification, were described, and then important representatives were discussed in more detail. Subsequently, selected dietary supplements for athletes comprising of different types of amino acids were characterized and compared. The final part of the bachelor thesis dealt with the analytical determination of amino acids using techniques of high-performance liquid chromatography and capillary zone electrophoresis. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Farmakochemie a medicinální materiály |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Farmakochemie a medicinální materiály |
cze |
dc.description.defence |
Ovlivnění vlastností aminokyselin derivatizací, problém racemizace |
cze |
dc.identifier.stag |
41958 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |