Evaluation of Italian extra virgin olive oils based on the phenolic compounds composition using multivariate statistical methods

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Klikarová, Jitka cze
dc.contributor.author Česlová, Lenka cze
dc.contributor.author Kalendová, Petra cze
dc.contributor.author Dugo, Paola cze
dc.contributor.author Mondello, Luigi cze
dc.contributor.author Cacciola, Francesco cze
dc.date.accessioned 2021-05-15T18:28:04Z
dc.date.available 2021-05-15T18:28:04Z
dc.date.issued 2020 eng
dc.identifier.issn 1438-2377 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/77150
dc.description.abstract The content of 40 phenolic compounds was determined in 68 samples of extra virgin olive oils (EVOOs) coming from 9 Italian regions using high-performance liquid chromatography coupled to diode array detector and mass spectrometry. Oleuropein isomers (M = 540 g/mol) and derivatives (M = 378 g/mol) together with ligstroside aglycone isomers (M = 362 g/mol) and derivatives (M = 394 g/mol) were the major EVOOs compounds (median of 44-228 mg/kg). On the other hand, verbascoside isomers (M = 624 g/mol) and apigenin (M = 270 g/mol) were the minor compounds (median < 2 mg/kg). Different techniques of multivariate data analysis were applied to find important parameters for discrimination of EVOOs. Principal component analysis and factor analysis distributed the samples into two groups according to the total amount of phenols and quantity of elenolic acid giving information about ripeness of olives. Linear discriminant analysis successfully classified the samples according to their geographical origin into three groups (Northern Italy, Southern Italy, and Sicily). eng
dc.format p. 1241-1249 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Springer eng
dc.relation.ispartof European Food Research and Technology, volume 246, issue: 6 eng
dc.rights pouze v rámci univerzity cze
dc.subject extra virgin olive oils eng
dc.subject phenols eng
dc.subject factor analysis eng
dc.subject discriminant analysis eng
dc.subject HPLC eng
dc.subject extra panenské olivové oleje cze
dc.subject fenolické látky cze
dc.subject faktorová analýzy cze
dc.subject diskriminační analýza cze
dc.subject HPLC cze
dc.title Evaluation of Italian extra virgin olive oils based on the phenolic compounds composition using multivariate statistical methods eng
dc.title.alternative Zhodnocení italských extra panenských olivových olejů na základě obsahu fenolických látek pomocí vícerozměrných statistických metod cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Obsah 40 fenolických látek byl stanoven v 68 vzorcích extra panenského olivového oleje z devíti italských regionů pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s DAD a hmotnostním spektrometrem. Isomery a deriváty oleuropeinu a isomery a deriváty ligstroside aglykonu tvořili hlavní část fenolického profilu. Nejméně byly zastoupeny isomery verbascosidu a apigenin. Pro rozdělení olejů byly využity různé techniky vícerozměrných statistických metod. PCA a FA analýzy rozdělily vzorky na dvě skupiny podle celkového množství fenolických látek a množství elenolové kyseliny nám dala informaci o zralosti oliv. Lineární diskriminační analýza klasifikovala vzorky na základě jejich geografického původu do tří skupin. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.1007/s00217-020-03484-1 eng
dc.relation.publisherversion http://10.1007/s00217-020-03484-1 eng
dc.identifier.wos 000530285300010 eng
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85083373623
dc.identifier.obd 39884873 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet