Chemical Composition and Determination of the Antibacterial Activity of Essential Oils in Liquid and Vapor Phases Extracted from Two Different Southeast Asian Herbs-Houttuynia cordata (Saururaceae) and Persicaria odorata (Polygonaceae)

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Řebíčková, Kristýna cze
dc.contributor.author Bajer, Tomáš cze
dc.contributor.author Šilha, David cze
dc.contributor.author Houdkova, Marketa cze
dc.contributor.author Ventura, Karel cze
dc.contributor.author Bajerová, Petra cze
dc.date.accessioned 2021-05-15T18:26:36Z
dc.date.available 2021-05-15T18:26:36Z
dc.date.issued 2020 eng
dc.identifier.issn 1420-3049 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/77136
dc.description.abstract Essential oils obtained via the hydrodistillation of two Asian herbs (Houttuynia cordata and Persicaria odorata) were analyzed by gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS) and gas chromatography with flame ionization detector (GC-FID). Additionally, both the liquid and vapor phase of essential oil were tested on antimicrobial activity using the broth microdilution volatilization method. Antimicrobial activity was tested on Gram-negative and Gram-positive bacteria-Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Streptococcus pyogenes, Klebsiella pneumoniae, Seratia marcescense and Bacillus subtilis. Hydrodistillation produced a yield of 0.34% (Houttuynia cordata) and 0.40% (Persicaria odorata). 41 compounds were identified in both essential oils. Essential oils contained monoterpenes and their oxidized forms, sesquiterpenes and their oxidized forms, oxidized diterpenes, derivates of phenylpropene and other groups, such as, for example, aldehydes, alcohols or fatty acids. Both essential oils were antimicrobial active in both vapor and liquid phases at least in case of one bacterium. They expressed various antimicrobial activity in the range of 128-1024 mu g.mL(-1), 512-1024 mu g.mL(-1) in broth and 1024 mu g.mL(-1), 512-1024 mu g.mL(-1) in agar, respectively. Research showed new interesting information about P. odorata and H. cordata essential oils and demonstrated that both essential oils could be possibly used in the field of natural medicine or natural food preservation. eng
dc.format "2432-1"-"2432-11" eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher MDPI eng
dc.relation.ispartof Molecules, volume 25, issue: 10 eng
dc.rights open access (CC BY 4.0) eng
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Houttuynia cordata eng
dc.subject Persicaria odorata eng
dc.subject essential oil eng
dc.subject distillation eng
dc.subject antimicrobial activity eng
dc.subject vapor phase eng
dc.subject volatile compounds eng
dc.subject gas chromatography eng
dc.subject Houttuynia cordata cze
dc.subject Persicaria odorata cze
dc.subject esenciální olej cze
dc.subject destilace cze
dc.subject antimikrobiální aktivita cze
dc.subject parní fáze cze
dc.subject těkavé sloučeniny cze
dc.subject plynová chromatografie cze
dc.title Chemical Composition and Determination of the Antibacterial Activity of Essential Oils in Liquid and Vapor Phases Extracted from Two Different Southeast Asian Herbs-Houttuynia cordata (Saururaceae) and Persicaria odorata (Polygonaceae) eng
dc.title.alternative Chemické složení a stanovení antibakteriální aktivity esenciálních olejů v kapalné a parní fázi extrahovaných ze dvou různých bylin jihovýchodní Asie - Houttuynia cordata (Saururaceae) a Persicaria odorata (Polygonaceae) cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Esenciální oleje získané hydrodistilací dvou asijských bylin (Houttuynia Cordata a Persicaria odorata) byly analyzovány plynovou chromatografií spojenou s hmotnostní spektrometrií (GC – MS) a plynovou chromatografií s plameno-ionizačním detektorem (GC – FID). Dále byla stanovena antimikrobiální aktivita v kapalné a parní fázi mikrodiluční volatilizační metodou. Antimikrobiální aktivita byla testována na gramnegativních a grampozitivních bakteriích - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Streptococcus pyogenes, Klebsiella pneumoniae, Seratia marcescense a Bacillus subtilis. Výtěžek hydrodistilace byl 0,34 % hm. (Houttuynia Cordata) a 0,40 % hm. (Persicaria odorata). V obou olejích bylo identifikováno 41 sloučenin ze skupin monoterpenů a jejich oxidovaných forem, seskviterpenů a jejich oxidovaných forem, oxidovaných diterpenů, derivátů fenylpropenu a dalších, jako například aldehydů, alkoholů nebo mastných kyselin. Oba esenciální oleje byly antimikrobiálně aktivní v parní i kapalné fázi v případě alespoň jedné bakterie v rozmezí 128–1024 μg/mL, 512–1024 μg/mL v bujónu a 1024 μg/mL, 512–1024 μg/mL v agaru. Výzkum poskytl nové zajímavé informace o esenciálních olejích P. odorata a H. Cordata a prokázal, že oba oleje by mohly být použity v oblasti přírodního lékařství nebo konzervování potravin. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.3390/molecules25102432 eng
dc.relation.publisherversion https://www.mdpi.com/1420-3049/25/10/2432/htm eng
dc.identifier.wos 000539293400165 eng
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85085288827
dc.identifier.obd 39884529 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

open access (CC BY 4.0) Kromě případů, kde je uvedeno jinak, licence tohoto záznamu je open access (CC BY 4.0)

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet