Authentification of fruit spirits using HS‑SPME/GC‑FID and OPLS methods

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Bajer, Tomáš cze
dc.contributor.author Hill, Martin cze
dc.contributor.author Ventura, Karel cze
dc.contributor.author Bajerová, Petra cze
dc.date.accessioned 2021-05-15T18:25:59Z
dc.date.available 2021-05-15T18:25:59Z
dc.date.issued 2020 eng
dc.identifier.issn 2045-2322 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/77130
dc.description.abstract This research provides an accurate description of the origin for fruit spirits. In total, 63 samples of various kinds of fruit spirits (especially from apples, pears, plums, apricots and mirabelle) were analysed using headspace-solid phase microextraction and gas chromatography with flame-ionization detector. Obtained volatile profiles were treated and analysed by multivariate regression with a reduction of dimensionality-orthogonal projections to latent structure for the classification of fruit spirits according to their fruit of origin. Basic result of statistical analysis was the differentiation of spirits to groups with respect to fruit kind. Tested kinds of fruit spirits were strictly separated from each other. The selection was achieved with a specificity of 1.000 and a sensitivity of 1.000 for each kind of spirit. The statistical model was verified by an external validation. Hierarchical cluster analysis (calculation of distances by Ward’s method) showed a similarity of volatile profiles of pome fruit spirits (apple and pear brandies) and stone fruit spirits (especially mirabelle and plum brandies). eng
dc.format "18965-1"-"18965-8" eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Scientific Reports, volume 10, issue: 1 eng
dc.rights open access (CC BY 4.0) eng
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject fruit spirits eng
dc.subject volatile profile eng
dc.subject HS-SPME eng
dc.subject GC-FID eng
dc.subject OPLS eng
dc.subject ovocné destiláty cze
dc.subject profily těkavých látek cze
dc.subject HS-SPME cze
dc.subject GC-FID cze
dc.subject OPLS cze
dc.title Authentification of fruit spirits using HS‑SPME/GC‑FID and OPLS methods eng
dc.title.alternative Autentifikace ovocných destilátů pomocí metod HS‑SPME/GC‑FID a OPLS cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Tento výzkum poskytuje přesný popis původu ovocných destilátů. Celkem bylo analyzováno 63 vzorků různých druhů ovocných destilátů (zejména z jablek, hrušek, švestek, meruněk a mirabel) pomocí metod mikroextrakce tuhou fází z parního prostoru a plynové chromatografie s plamenovým ionizačním detektorem. Získané profily těkavých látek byly zpracovány a analyzovány metodou ortogonální projekce do latentních struktur s cílem klasifikace ovocných destilátů, přičemž základním výsledkem statistické analýzy bylo rozlišení destilátů na skupiny s ohledem na ovocné druhy. Testované druhy ovocných destilátů byly od sebe odděleny, klasifikace byla dosažena se stoprocentní specificitou a senzitivitou pro každý druh destilátu. Statistický model byl ověřen externí validací. Hierarchická shluková analýza (výpočet vzdáleností Wardovou metodou) ukázala podobnost těkavých profilů destilátů z jádřincových plodů (pálenky z jablek a hrušek) a destilátů z peckovin (zejména pálenky ze švestek a mirabelek). cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.1038/s41598-020-75939-0 eng
dc.relation.publisherversion https://www.nature.com/articles/s41598-020-75939-0 eng
dc.identifier.wos 000587349400028
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85094899628
dc.identifier.obd 39884786 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

open access (CC BY 4.0) Kromě případů, kde je uvedeno jinak, licence tohoto záznamu je open access (CC BY 4.0)

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet