Extractive stripping voltammetry at a glassy carbon paste electrode for analysis cow's milk and cream

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Jashari, Granit cze
dc.contributor.author Frühbauerová, Michaela cze
dc.contributor.author Sýs, Milan cze
dc.contributor.author Červenka, Libor cze
dc.date.accessioned 2021-05-15T18:14:41Z
dc.date.available 2021-05-15T18:14:41Z
dc.date.issued 2020 eng
dc.identifier.issn 1338-0230 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/77013
dc.description.abstract In this paper, a procedure based on extractive accumulation of milk fat globules (MFGs) into a pasting liquid (lipophilic binder) of glassy carbon paste electrode (GCPE) with subsequent electrochemical detection by square-wave voltammetry (SWV) in 0.1 mol L-1 Britton-Robinson buffer of pH 4.0 has been tested to find out whether it can be utilized as a simple screening analytical method for cow's milk and cream nutrition control. Since there is assumption that the necessary alkaline hydrolysis of cow's milk and subsequent extraction of lipophilic vitamins into an organic solvent could be avoided, several GCPEs differing in type (atactic polypropylene, paraffin oil, paraffin wax, silicone oil, and vaseline) and content (5, 10, 15, 20, and 25%; w/w) of pasting liquid used were tested as part of complex optimization. The obtained results show that MFGs contain predominantly vitamin A (carotenoids and retinoids), especially all-trans-retinol, which could serve as significant marker of the fat content. However, their individual forms were not possible to distinguish due to the considerable anodic peak broadening (overlapping). eng
dc.format p. 202-207 eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Potravinarstvo, volume 14, issue: 1 eng
dc.rights open access (CC BY 4.0) eng
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ *
dc.subject carbon paste electrode eng
dc.subject cow's milk eng
dc.subject extraction eng
dc.subject milk fortification eng
dc.subject nutrition control eng
dc.subject voltammetry eng
dc.subject uhlíková pastová elektroda cze
dc.subject kravské mléko cze
dc.subject extrakce cze
dc.subject fortifikace mléka cze
dc.subject kontrola nutričních hodnot cze
dc.subject voltametrie cze
dc.title Extractive stripping voltammetry at a glassy carbon paste electrode for analysis cow's milk and cream eng
dc.title.alternative Extraktivní stripping voltametrie na pastové elektrodě ze skelného uhlíku pro analýzu mléka a smetany cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated V tomto příspěvku je popsán postup založený na extrakční akumulaci kapiček mléčného tuku (MFG) do pastovací kapaliny (lipofilní pojivo) pastové elektrody ze skelného uhlíku (GCPE) s následnou elektrochemickou detekcí pomocí square-wave voltametrie (SWV) v 0,1 mol L- 1 Britton-Robinsonův pufr o pH 4,0 byl testován, aby se zjistilo, zda jej lze použít jako jednoduchou screeningovou analytickou metodu pro kontrolu nutričních hodnot kravského mléka a smetany. Protože existuje předpoklad, že je možné se vyhnout nezbytné alkalické hydrolýze kravského mléka a následné extrakci lipofilních vitamínů do organického rozpouštědla, několik GCPE lišících se typem (ataktický polypropylen, parafinový olej, parafinový vosk, silikonový olej a vazelína) a obsahem ( 5, 10, 15, 20 a 25% (hmotn./hmotn.) použité pastovací kapaliny bylo testováno jako součást komplexní optimalizace. Získané výsledky ukazují, že MFG obsahují převážně vitamin A (karotenoidy a retinoidy), zejména all-trans-retinol, který může sloužit jako významný ukazatel obsahu tuku. Jejich jednotlivé formy však nebylo možné odlišit kvůli značnému rozšíření (překrývání) anodického píku. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.5219/1299 eng
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.5219/1299 eng
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85084306212
dc.identifier.obd 39884582 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

open access (CC BY 4.0) Kromě případů, kde je uvedeno jinak, licence tohoto záznamu je open access (CC BY 4.0)

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet