Vývoj moderních analytických metod pro analýzu biologicky aktivních látek

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Česlová, Lenka
dc.contributor.author Klikarová, Jitka
dc.date.accessioned 2020-11-16T11:16:06Z
dc.date.available 2020-11-16T11:16:06Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020-07-02
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/76789
dc.description.abstract Disertační práce se zabývá vývojem analytických metod pro stanovení vybraných biologicky aktivních látek ve třech rozdílných matricích. Pomocí kapalinové chromatografie byl objasněn fenolický profil v italských extra panenských olejích a aminokyselinový profil v českých medovinách. Posledním typem vzorků byly energetické nápoje, v nichž bylo sledováno množství diskutabilní β-aminokyseliny taurinu. Získané výsledky mohou sloužit k hodnocení kvality a autenticity daných produktů. cze
dc.format 166 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject fenolické látky cze
dc.subject aminokyseliny cze
dc.subject extra panenské olivové oleje cze
dc.subject medoviny cze
dc.subject energetické nápoje cze
dc.subject kapalinová chromatografie cze
dc.subject phenolic compounds eng
dc.subject amino acids eng
dc.subject extra virgin olive oils eng
dc.subject meads eng
dc.subject energy drinks eng
dc.subject liquid chromatography eng
dc.title Vývoj moderních analytických metod pro analýzu biologicky aktivních látek cze
dc.title.alternative Development of modern analytical methods for analysis of biologically active substances eng
dc.type disertační práce cze
dc.contributor.referee Bednář, Petr
dc.contributor.referee Bosáková, Zuzana
dc.contributor.referee Kahoun, David
dc.date.accepted 2020-09-22
dc.description.abstract-translated The dissertation deals with the development of analytical methods for the determination of selected biologically active compounds in three different matrices. The phenolic profile in Italian extra virgin oils and the amino acid profile in Czech mead were elucidated by liquid chromatography. The last type of samples were energy drinks, in which the amount of disputable â-amino acid taurine was monitored. The obtained results can be used for evaluation of the quality and authenticity of the products. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Analytická chemie cze
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D40482
dc.thesis.degree-program Analytická chemie cze
dc.identifier.stag 40821
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet