dc.contributor.advisor |
Česlová, Lenka |
|
dc.contributor.author |
Klikarová, Jitka
|
|
dc.date.accessioned |
2020-11-16T11:16:06Z |
|
dc.date.available |
2020-11-16T11:16:06Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020-07-02 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/76789 |
|
dc.description.abstract |
Disertační práce se zabývá vývojem analytických metod pro stanovení vybraných biologicky aktivních látek ve třech rozdílných matricích. Pomocí kapalinové chromatografie byl objasněn fenolický profil v italských extra panenských olejích a aminokyselinový profil v českých medovinách. Posledním typem vzorků byly energetické nápoje, v nichž bylo sledováno množství diskutabilní β-aminokyseliny taurinu. Získané výsledky mohou sloužit k hodnocení kvality a autenticity daných produktů. |
cze |
dc.format |
166 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
fenolické látky |
cze |
dc.subject |
aminokyseliny |
cze |
dc.subject |
extra panenské olivové oleje |
cze |
dc.subject |
medoviny |
cze |
dc.subject |
energetické nápoje |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
phenolic compounds |
eng |
dc.subject |
amino acids |
eng |
dc.subject |
extra virgin olive oils |
eng |
dc.subject |
meads |
eng |
dc.subject |
energy drinks |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.title |
Vývoj moderních analytických metod pro analýzu biologicky aktivních látek |
cze |
dc.title.alternative |
Development of modern analytical methods for analysis of biologically active substances |
eng |
dc.type |
disertační práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Bednář, Petr |
|
dc.contributor.referee |
Bosáková, Zuzana |
|
dc.contributor.referee |
Kahoun, David |
|
dc.date.accepted |
2020-09-22 |
|
dc.description.abstract-translated |
The dissertation deals with the development of analytical methods for the determination of selected biologically active compounds in three different matrices. The phenolic profile in Italian extra virgin oils and the amino acid profile in Czech mead were elucidated by liquid chromatography. The last type of samples were energy drinks, in which the amount of disputable â-amino acid taurine was monitored. The obtained results can be used for evaluation of the quality and authenticity of the products. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analytická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ph.D. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D40482 |
|
dc.thesis.degree-program |
Analytická chemie |
cze |
dc.identifier.stag |
40821 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |