Stanovení vybraných aminokyselin a mastných kyselin v mateřském mléce
Diplomová práceOtevřený přístupDatum publikování
2020
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Jelikož v posledních letech je snaha o minimalizaci nákladů na transport, manipulaci, ale hlavně analýzu vzorků, byla vyvinuta technika splňující tyto požadavky, kterou je technika suché kapky. Ta je známá především z novorozeneckého screeningu, nicméně ji lze aplikovat i na vzorky mateřského mléka. Tato práce se zabývá stanovením hladin mastných kyselin a aminokyselin ve vzorcích mateřského mléka a kolostra získaných technikou suché kapky. Hladiny byly porovnány s hladinami publikovanými v odborné literatuře. Mastné kyseliny byly převedeny na odpovídající methylestery a analyzovány metodou plynové chromatografie s plamenově-ionizační detekcí. Aminokyseliny byly derivatizovány s naftalen-2,4-dikarboxaldehydem za vzniku odpovídajících 1-kyano-2-substituovaných-benz[f]isoindolových derivátů, které byly analyzovány metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s fluorescenční detekcí.
Rozsah stran
92 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Bioanalytik
Studijní program
Speciální chemicko-biologické obory
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
mateřské mléko, mastné kyseliny, aminokyseliny, plynová a kapalinová chromatografie, suchá kapka, human milk, fatty acids, amino acids, gas and liquid chromatography, dried spot