Stanovení vybraných aminokyselin a mastných kyselin v mateřském mléce

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Kanďár, Roman
dc.contributor.author Fukasová, Petra
dc.date.accessioned 2020-09-16T14:33:02Z
dc.date.available 2020-09-16T14:33:02Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020-07-01
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/76601
dc.description.abstract Jelikož v posledních letech je snaha o minimalizaci nákladů na transport, manipulaci, ale hlavně analýzu vzorků, byla vyvinuta technika splňující tyto požadavky, kterou je technika suché kapky. Ta je známá především z novorozeneckého screeningu, nicméně ji lze aplikovat i na vzorky mateřského mléka. Tato práce se zabývá stanovením hladin mastných kyselin a aminokyselin ve vzorcích mateřského mléka a kolostra získaných technikou suché kapky. Hladiny byly porovnány s hladinami publikovanými v odborné literatuře. Mastné kyseliny byly převedeny na odpovídající methylestery a analyzovány metodou plynové chromatografie s plamenově-ionizační detekcí. Aminokyseliny byly derivatizovány s naftalen-2,4-dikarboxaldehydem za vzniku odpovídajících 1-kyano-2-substituovaných-benz[f]isoindolových derivátů, které byly analyzovány metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s fluorescenční detekcí. cze
dc.format 92 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject mateřské mléko cze
dc.subject mastné kyseliny cze
dc.subject aminokyseliny cze
dc.subject plynová a kapalinová chromatografie cze
dc.subject suchá kapka cze
dc.subject human milk eng
dc.subject fatty acids eng
dc.subject amino acids eng
dc.subject gas and liquid chromatography eng
dc.subject dried spot eng
dc.title Stanovení vybraných aminokyselin a mastných kyselin v mateřském mléce cze
dc.title.alternative Determination of Selected Amino Acids and Fatty Acids in Breast Milk eng
dc.type diplomová práce cze
dc.date.accepted 2020-09-08
dc.description.abstract-translated Since in recent years there has been an effort to minimize the costs of transport, handling, but mainly for the analysis of samples, a technique of dried spot has been developed. It meets these requirement. This method is known mainly for neonatal screening, however, it can also be applied to breast milk samples. This work deals with the determination of levels of fatty acids and amino acids in samples of breast milk and colostrum obtained by the technique of dried spot. The levels were compared with the levels published in the literature. The fatty acids were converted to the corresponding methyl esters and analysed by gas chromatography with flame ionization detection. Amino acids were derivatized with naphthalene 2,3 dicarboxaldehyde to give the corresponding 1-cyano-2-substituted-benz[f]isoindole derivatives, which were analysed by high performance liquid chromatography with fluorescence detection eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Bioanalytik cze
dc.thesis.degree-name Mgr.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Speciální chemicko-biologické obory cze
dc.description.defence 1. Prezentace výsledků diplomové práce 2. Diskuze k posudkům vedoucího a oponenta diplomové práce. 3. Studentka zodpověděla všechny dotazy a připomínky k DP. cze
dc.identifier.stag 37511
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet