Digitální knihovnaUPCE
 

Stanovení vybraných aminokyselin a mastných kyselin v mateřském mléce

Diplomová práceOtevřený přístup
Náhled

Datum publikování

2020

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Jelikož v posledních letech je snaha o minimalizaci nákladů na transport, manipulaci, ale hlavně analýzu vzorků, byla vyvinuta technika splňující tyto požadavky, kterou je technika suché kapky. Ta je známá především z novorozeneckého screeningu, nicméně ji lze aplikovat i na vzorky mateřského mléka. Tato práce se zabývá stanovením hladin mastných kyselin a aminokyselin ve vzorcích mateřského mléka a kolostra získaných technikou suché kapky. Hladiny byly porovnány s hladinami publikovanými v odborné literatuře. Mastné kyseliny byly převedeny na odpovídající methylestery a analyzovány metodou plynové chromatografie s plamenově-ionizační detekcí. Aminokyseliny byly derivatizovány s naftalen-2,4-dikarboxaldehydem za vzniku odpovídajících 1-kyano-2-substituovaných-benz[f]isoindolových derivátů, které byly analyzovány metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s fluorescenční detekcí.

Rozsah stran

92 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Bioanalytik

Studijní program

Speciální chemicko-biologické obory

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

mateřské mléko, mastné kyseliny, aminokyseliny, plynová a kapalinová chromatografie, suchá kapka, human milk, fatty acids, amino acids, gas and liquid chromatography, dried spot

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced