Optimalizace HPLC/MS/MS metody pro analýzu fenolických látek obsažených v amarantovém zrnu

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Česlová, Lenka
dc.contributor.author Vraná, Denisa
dc.date.accessioned 2020-09-16T14:30:05Z
dc.date.available 2020-09-16T14:30:05Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020-07-01
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/76493
dc.description.abstract Cílem této diplomová práce bylo stanovení jednotlivých volných a vázaných fenolických látek v různých extraktech amarantových zrn. Pro uvolnění fenolických látek byla použita alkalická a kyselá hydrolýza. Všechny extrakty amarantových zrn byly analyzovány pomocí optimalizované HPLC/MS/MS separace pracující v systému s obrácenými fázemi. Zastoupení volných fenolických látek v jednotlivých extraktech bylo porovnáno a následně byl diskutován vliv hydrolýzy na uvolnění fenolických látek z vazeb na buněčnou stěnu či cukernou jednotku. Dále byla měřena antioxidační aktivita a celkové množství fenolických látek pomocí spektrofotometrických technik. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.subject amarant cze
dc.subject fenolické látky cze
dc.subject antioxidační aktivita cze
dc.subject spektrofotometrické metody cze
dc.subject vysokoúčinná kapalinová chromatografie cze
dc.subject hmotnostní spektrometr cze
dc.subject amaranth eng
dc.subject phenolic compounds eng
dc.subject antioxidant activity eng
dc.subject spectrophotometric methods eng
dc.subject high performance liquid chromatography eng
dc.subject mass spectrometry eng
dc.title Optimalizace HPLC/MS/MS metody pro analýzu fenolických látek obsažených v amarantovém zrnu cze
dc.title.alternative Optimization of HPLC/MS/MS method for analysis of phenolic compounds in amaranth eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Švecová, Blanka
dc.date.accepted 2020-09-07
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis is to determine free and bounded phenolic compounds in different extracts of amaranth seeds. Alkaline hydrolysis and acid hydrolysis were used for phenolic compounds releasing. All extracts of amaranth seeds were analysed using optimized reversed phase HPLC/MS/MS separation. The representation of free phenolic compounds in the individual extracts was compared. Furthermore, the influence of hydrolysis on phenolic compounds releasing from bonds on a cell wall and a monosaccharide was discussed. In addition, antioxidant activity and total amount of phenolic compounds are measured by using spectrophotometric methods. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Analytická chemie cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy komise s tématem své diplomové práce a zodpověděla všechny dotazy zkoušejících. cze
dc.identifier.stag 40014
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet