dc.contributor.advisor |
Hájek, Tomáš |
|
dc.contributor.author |
Šarková, Lea
|
|
dc.date.accessioned |
2020-09-16T14:30:04Z |
|
dc.date.available |
2020-09-16T14:30:04Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020-07-01 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/76492 |
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce pojednává o vitamínu B12, konkrétně se zabývá jeho stanovením v mase pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Byla provedena optimalizace podmínek úpravy vzorku a extrakce samotného vitamínu B12. Za nejúčinnější metodu byla zvolena extrakce pomocí enzymatického štěpení s následným přečištěním a zakoncentrováním na imunoafinitní SPE koloně. Optimalizovaná metoda byla následně použita na sledování vlivu různých tepelných úprav na obsah vitamínu B12 v mase. |
cze |
dc.format |
80 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
vitamín B12 |
cze |
dc.subject |
maso |
cze |
dc.subject |
tepelná úprava |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
imunoafinitní SPE kolony |
cze |
dc.subject |
Vitamin B12 |
eng |
dc.subject |
meat |
eng |
dc.subject |
heat treatment |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
immunoaffinity SPE columns |
eng |
dc.title |
Vliv úpravy masa na obsah vitamínu B12 |
cze |
dc.title.alternative |
Effect of meat preparation on vitamin B12 |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Česlová, Lenka |
|
dc.date.accepted |
2020-09-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The determination of vitamin B12 in meat using a high-performance liquid chromatograph with spectrophotometric detection is topic of this thesis. The sample preparation and vitamin B12 extraction conditions were optimized. Extraction by enzymatic digestion followed by purification and concentration on an immunoaffinity SPE column was chosen as the most efficient method. The optimized method was used to determine the effect of different heat treatments on the content of vitamin B12 in meat. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
40013 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |