Digitální knihovnaUPCE
 

Studium průběhu Maillardovy reakce

Diplomová práce
Náhled

Datum publikování

2020

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Diplomová práce se zabývá studiem Maillardovy reakce se zaměřením na antioxidační vlastnosti vznikající během reakcí s rutinem jako antioxidantem. Teoretická část práce se věnuje popisu jednotlivých fází Maillardovy reakce, stručnému popisu vstupujících látek, metod měření antioxidačních vlastností, ovlivnění pH prostředí a použitých metod pro měření vzniklých produktů. V experimentální části byly analyzovány vzorky glukózy, lysinu a rutinu v roztocích o pH 3, 7 a 10. Dále u těchto vzorků byly stanoveny antioxidační vlastnosti, popsána tvorba meziproduktů a konečných produktů Maillardovy reakce při použití metody UV-Vis.

Rozsah stran

76 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Maillardova reakce, antioxidační vlastnosti, UV-Vis, kapilární izotachoforéza, glukóza, lysin, rutin, Maillard reaction, antioxidant properties, UV-Vis, capillary izotachophoretic, glucose, lysin, rutin

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced