Využití membránových separací při přípravě a úpravě ovocných šťáv

Show simple item record

dc.contributor.advisor Cakl, Jiří
dc.contributor.author Shipilova, Aleksandra
dc.date.accessioned 2020-09-16T14:29:48Z
dc.date.available 2020-09-16T14:29:48Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020-07-21
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/76486
dc.description.abstract Práce se zabývá průzkumem možností použití membránových procesů jako alternativních metod pro úpravu džusů. Jsou porovnávány jejich přínosy a nevýhody. První část je zaměřena na základní teoretické informace o ovocných šťávách, popis jejich vlastností, výrobní procesy a následné úpravy. Dále jsou podrobně popsány principy tlakových, osmotických, elektro a teplotně řízených membránových separačních procesů. Zmíněno je i využití membrán a jejich základní charakteristiky. Druhá část je pak věnována rešerši odborné literatury zabývající se uplatněním těchto technik v různých stádiích procesu vyrábění a úpravy džusů. Z provedené rešerše vyplývá, že se membránové separace stávají atraktivními alternativami ke konvenčním metodám úpravy ovocných šťáv, a to jak z ekonomického, tak i kvalitativního hlediska. cze
dc.format 46 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject ovocné šťávy cze
dc.subject membránové separace cze
dc.subject odkalování džusů cze
dc.subject zakoncentrovávání džusů cze
dc.subject stabilizace kalných džusů cze
dc.subject fruit juices eng
dc.subject membrane separations eng
dc.subject juice clarification eng
dc.subject juice concentration eng
dc.subject stabilization of raw juices eng
dc.title Využití membránových separací při přípravě a úpravě ovocných šťáv cze
dc.title.alternative Application of membrane separations in fruit juice processing and treatment eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2020-08-17
dc.description.abstract-translated This work deals with the research of the possibilities of using membrane processes as alternative methods for juice processing and preparation. Their advantages and limitations are compared. The first part is focused on basic theoretical information about fruit juices, description of their properties, production processes and subsequent treatments. Furthermore, the principles of pressure, osmotic, electro and temperature-controlled membrane separation processes are described in detail. The use of membranes and their basic characteristics are also mentioned. The second part is devoted to a search of literature dealing with the application of these techniques in various stages of production and processing of juices. The literature research shows that membrane separations are becoming attractive alternatives to conventional methods of fruit juice treatment, both from an economic and qualitative point of view. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušebné komise. cze
dc.identifier.stag 40633
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account