dc.contributor.advisor |
Cakl, Jiří |
|
dc.contributor.author |
Shipilova, Aleksandra
|
|
dc.date.accessioned |
2020-09-16T14:29:48Z |
|
dc.date.available |
2020-09-16T14:29:48Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020-07-21 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/76486 |
|
dc.description.abstract |
Práce se zabývá průzkumem možností použití membránových procesů jako alternativních metod pro úpravu džusů. Jsou porovnávány jejich přínosy a nevýhody. První část je zaměřena na základní teoretické informace o ovocných šťávách, popis jejich vlastností, výrobní procesy a následné úpravy. Dále jsou podrobně popsány principy tlakových, osmotických, elektro a teplotně řízených membránových separačních procesů. Zmíněno je i využití membrán a jejich základní charakteristiky. Druhá část je pak věnována rešerši odborné literatury zabývající se uplatněním těchto technik v různých stádiích procesu vyrábění a úpravy džusů. Z provedené rešerše vyplývá, že se membránové separace stávají atraktivními alternativami ke konvenčním metodám úpravy ovocných šťáv, a to jak z ekonomického, tak i kvalitativního hlediska. |
cze |
dc.format |
46 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
ovocné šťávy |
cze |
dc.subject |
membránové separace |
cze |
dc.subject |
odkalování džusů |
cze |
dc.subject |
zakoncentrovávání džusů |
cze |
dc.subject |
stabilizace kalných džusů |
cze |
dc.subject |
fruit juices |
eng |
dc.subject |
membrane separations |
eng |
dc.subject |
juice clarification |
eng |
dc.subject |
juice concentration |
eng |
dc.subject |
stabilization of raw juices |
eng |
dc.title |
Využití membránových separací při přípravě a úpravě ovocných šťáv |
cze |
dc.title.alternative |
Application of membrane separations in fruit juice processing and treatment |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2020-08-17 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work deals with the research of the possibilities of using membrane processes as alternative methods for juice processing and preparation. Their advantages and limitations are compared. The first part is focused on basic theoretical information about fruit juices, description of their properties, production processes and subsequent treatments. Furthermore, the principles of pressure, osmotic, electro and temperature-controlled membrane separation processes are described in detail. The use of membranes and their basic characteristics are also mentioned. The second part is devoted to a search of literature dealing with the application of these techniques in various stages of production and processing of juices. The literature research shows that membrane separations are becoming attractive alternatives to conventional methods of fruit juice treatment, both from an economic and qualitative point of view. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušebné komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
40633 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |