Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Klikarová, Jitka
|
cze |
dc.contributor.author |
Rotondo, Archimede
|
cze |
dc.contributor.author |
Cacciola, Francesco
|
cze |
dc.contributor.author |
Česlová, Lenka
|
cze |
dc.contributor.author |
Dugo, Paola
|
cze |
dc.contributor.author |
Mondello, Luigi
|
cze |
dc.contributor.author |
Rigano, Francesca
|
cze |
dc.date.accessioned |
2020-03-19T12:54:50Z |
|
dc.date.available |
2020-03-19T12:54:50Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
eng |
dc.identifier.issn |
1936-9751 |
eng |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/74942 |
|
dc.description.abstract |
Extra virgin olive oils (EVOOs) contain various bioactive compounds belonging to phenol family. These compounds are traditionally determined by liquid chromatography, despite such a method implies some issues that have to be taken into account. Therefore, our study was focused on the employment of reversed-phase high-performance liquid chromatography coupled to diode array detection and electrospray ionisation mass spectrometry (RP-HPLC-DAD/ESI-MS) and nuclear magnetic resonance (NMR) approaches, which are here compared in order to provide thorough information about the phenol profile in EVOOs. Data comparison led to matching results with some experimental divergence as expected from a challenging coupled analysis concerning dynamically unstable compounds. Specific concerns of both techniques are described shedding light on the potential advantages arising from the employment of the quick NMR and short and sensitive HPLC analysis. This is the first step toward a joined approach for the future analysis of the phenolic profile. |
eng |
dc.format |
p. 1759-1770 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.publisher |
Springer |
eng |
dc.relation.ispartof |
Food analytical methods, volume 12, issue: 8 |
eng |
dc.rights |
pouze v rámci univerzity |
cze |
dc.subject |
Extra virgin olive oils (EVOOs) |
eng |
dc.subject |
Phenols |
eng |
dc.subject |
HPLC |
eng |
dc.subject |
DAD |
eng |
dc.subject |
ESI-MS |
eng |
dc.subject |
NMR |
eng |
dc.subject |
Extra panenský olivový olej |
cze |
dc.subject |
fenoly |
cze |
dc.subject |
HPLC |
cze |
dc.subject |
DAD |
cze |
dc.subject |
ESI-MS |
cze |
dc.subject |
NMR |
cze |
dc.title |
The phenolic faction of Italian extra virgin olive oils: eluciadation through combined liquid chromatography and NMR approaches |
eng |
dc.title.alternative |
Fenolická frakce italských extra panenských olivových olejů: zhodnocení pomocí kombinované kapalinové chromatografie a NMR |
cze |
dc.type |
article |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Extra panenské olivové oleje (EVOO) obsahují různé bioaktivní sloučeniny patřící do skupiny fenolických látek. Tyto sloučeniny jsou tradičně stanovovány kapalinovou chromatografií, přestože zahrnuje určité problémy, které je třeba vzít v úvahu. Naše studie se proto zaměřila na využití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s obrácenými fázemi ve spojení s detekcí pomocí diodového pole a hmotnostní spektrometrií s ionizací elektrosprejem (RP-HPLC-DAD / ESI-MS), která je porovnána s nukleární magnetickou rezonancí (NMR), pro získání detailních informací o fenolickém profilu EVOO. Porovnání dat vedlo ke shodným výsledkům s určitými experimentálními odchylkami, protože se jednalo o dynamicky nestabilní sloučeniny. Specifické problémy a výhody spojení rychlé NMR a krátké a citlivé HPLC analýzy jsou zde popsány. Toto je první krok ke společnému přístupu pro budoucí analýzu fenolického profilu. |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
published version |
eng |
dc.identifier.doi |
10.1007/s12161-019-01508-5 |
eng |
dc.relation.publisherversion |
https://link.springer.com/article/10.1007/s12161-019-01508-5 |
eng |
dc.identifier.wos |
000473176500007 |
eng |
dc.identifier.obd |
39883181 |
eng |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|