The phenolic faction of Italian extra virgin olive oils: eluciadation through combined liquid chromatography and NMR approaches

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Klikarová, Jitka cze
dc.contributor.author Rotondo, Archimede cze
dc.contributor.author Cacciola, Francesco cze
dc.contributor.author Česlová, Lenka cze
dc.contributor.author Dugo, Paola cze
dc.contributor.author Mondello, Luigi cze
dc.contributor.author Rigano, Francesca cze
dc.date.accessioned 2020-03-19T12:54:50Z
dc.date.available 2020-03-19T12:54:50Z
dc.date.issued 2019 eng
dc.identifier.issn 1936-9751 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/74942
dc.description.abstract Extra virgin olive oils (EVOOs) contain various bioactive compounds belonging to phenol family. These compounds are traditionally determined by liquid chromatography, despite such a method implies some issues that have to be taken into account. Therefore, our study was focused on the employment of reversed-phase high-performance liquid chromatography coupled to diode array detection and electrospray ionisation mass spectrometry (RP-HPLC-DAD/ESI-MS) and nuclear magnetic resonance (NMR) approaches, which are here compared in order to provide thorough information about the phenol profile in EVOOs. Data comparison led to matching results with some experimental divergence as expected from a challenging coupled analysis concerning dynamically unstable compounds. Specific concerns of both techniques are described shedding light on the potential advantages arising from the employment of the quick NMR and short and sensitive HPLC analysis. This is the first step toward a joined approach for the future analysis of the phenolic profile. eng
dc.format p. 1759-1770 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Springer eng
dc.relation.ispartof Food analytical methods, volume 12, issue: 8 eng
dc.rights pouze v rámci univerzity cze
dc.subject Extra virgin olive oils (EVOOs) eng
dc.subject Phenols eng
dc.subject HPLC eng
dc.subject DAD eng
dc.subject ESI-MS eng
dc.subject NMR eng
dc.subject Extra panenský olivový olej cze
dc.subject fenoly cze
dc.subject HPLC cze
dc.subject DAD cze
dc.subject ESI-MS cze
dc.subject NMR cze
dc.title The phenolic faction of Italian extra virgin olive oils: eluciadation through combined liquid chromatography and NMR approaches eng
dc.title.alternative Fenolická frakce italských extra panenských olivových olejů: zhodnocení pomocí kombinované kapalinové chromatografie a NMR cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Extra panenské olivové oleje (EVOO) obsahují různé bioaktivní sloučeniny patřící do skupiny fenolických látek. Tyto sloučeniny jsou tradičně stanovovány kapalinovou chromatografií, přestože zahrnuje určité problémy, které je třeba vzít v úvahu. Naše studie se proto zaměřila na využití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s obrácenými fázemi ve spojení s detekcí pomocí diodového pole a hmotnostní spektrometrií s ionizací elektrosprejem (RP-HPLC-DAD / ESI-MS), která je porovnána s nukleární magnetickou rezonancí (NMR), pro získání detailních informací o fenolickém profilu EVOO. Porovnání dat vedlo ke shodným výsledkům s určitými experimentálními odchylkami, protože se jednalo o dynamicky nestabilní sloučeniny. Specifické problémy a výhody spojení rychlé NMR a krátké a citlivé HPLC analýzy jsou zde popsány. Toto je první krok ke společnému přístupu pro budoucí analýzu fenolického profilu. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.1007/s12161-019-01508-5 eng
dc.relation.publisherversion https://link.springer.com/article/10.1007/s12161-019-01508-5 eng
dc.identifier.wos 000473176500007 eng
dc.identifier.obd 39883181 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet