Dysphagia and factors associated with malnutrition risk: A 5-year multicentre study

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Blanař, Vít cze
dc.contributor.author Hodl, Manuela cze
dc.contributor.author Lohrmann, Christa cze
dc.contributor.author Amir, Yufitriana cze
dc.contributor.author Eglseer, Doris cze
dc.date.accessioned 2020-03-19T12:51:16Z
dc.date.available 2020-03-19T12:51:16Z
dc.date.issued 2019 eng
dc.identifier.issn 0309-2402 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/74910
dc.description.abstract Aims: To describe the associations between dysphagia and malnutrition risk and to identify predictors for dysphagia in a group of persons at risk of malnutrition in hospitals and nursing homes. Design: A secondary analysis of cross-sectional data from the years 2012-2016. Methods: The risk of malnutrition was assessed using the Malnutrition Universal Screening Tool for Adults (MUST). The data were compared regarding malnutrition risk and dysphagia. Regression analyses were conducted to identify variables that were associated with the risk of malnutrition and dysphagia. Results: Patients (N = 17,580) were included in the study sample. The prevalence of dysphagia was 6.6% and the prevalence of malnutrition risk was 18.9%. A multivariable logistic regression analysis resulted in the identification of dysphagia and cancer as variables with the highest odds ratios with regard to malnutrition risk. Patients with cancer, stroke or respiratory diseases represent a high-risk group for the co-occurrence of dysphagia and risk of malnutrition. Conclusions: Screening for dysphagia should be carried out on patients at risk of malnutrition as an integral part of their admission to a healthcare institution and especially on the higher risk group of patients with cancer, a stroke or a respiratory disease. Impact: What problem did the study address? This study identified the relationship between dysphagia and malnutrition risk and associated factors. What were the main findings? Dysphagia among patients in the research sample was associated with more than two times higher prevalence of the malnutrition risk. Where and on whom will the research have an impact? Thorough malnutrition risk and dysphagia screening lead to better nursing care. eng
dc.format p. 3566-3576 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Wiley-Blackwell eng
dc.relation.ispartof Journal of advanced nursing, volume 75, issue: 12 eng
dc.rights open access eng
dc.subject associated factors eng
dc.subject deglutition eng
dc.subject determinants eng
dc.subject dysphagia eng
dc.subject malnutrition eng
dc.subject nursing assessment eng
dc.subject prevalence eng
dc.subject risk assessment eng
dc.subject swallowing eng
dc.subject Dysfagie cze
dc.subject faktory spojené rizikem podvýživy cze
dc.subject podvýživa cze
dc.subject hodnocení zdravotního stavu cze
dc.subject prevalence cze
dc.subject posouzení rizik cze
dc.subject polykání cze
dc.title Dysphagia and factors associated with malnutrition risk: A 5-year multicentre study eng
dc.title.alternative Dysfagie a faktory spojené s rizikem podvýživy: Pětiletá multicentrická studie cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Cíl: Popsat souvislosti mezi dysfagií a rizikem podvýživy a identifikovat prediktory dysfagie u skupiny osob s rizikem podvýživy v nemocnicích a pečovatelských domovech. Design: Sekundární analýza průřezových dat z let 2012-2016. Metody: Riziko podvýživy bylo hodnoceno pomocí Malnutrition Universal Screening Tool pro dospělé (MUST). Údaje byly porovnány z hlediska rizika podvýživy a dysfagie. Byly provedeny regresní analýzy pro identifikaci proměnných, které byly spojeny s rizikem podvýživy a dysfagie. Výsledky: Do vzorku bylo zahrnuto 17 580 pacientů. Prevalence dysfagie byla 6,6 % a prevalence rizika podvýživy 18,9 %. Multivariabilní logistická regresní analýza vedla k identifikaci dysfagie a nádorového onemocnění, jako proměnných s nejvyšším odds ratiem (OR) s ohledem na riziko podvýživy. Pacienti s nádorovým onemocněním, cévní mozkovou příhodou nebo onemocněním dýchacích cest představují vysoce rizikovou skupinu pro společný výskyt dysfagie a rizika podvýživy. Závěr: Screening dysfagie by měl být prováděn u pacientů s rizikem podvýživy jako nedílná součást jejich přijetí do zdravotnického zařízení a zejména u rizikových skupin pacientů s nádorovým onemocněním, cévní mozkovou příhodou nebo respiračním onemocněním. Dopad: Jakým problém se studie zabývala? Tato studie identifikovala vztah mezi dysfagií a rizikem podvýživy a souvisejícími faktory. Jaká byla hlavní zjištění? Dysfagie mezi pacienty ve výzkumném vzorku byla spojena s více než dvakrát vyšší prevalencí rizika podvýživy. Kde a na koho bude mít výzkum dopad? Důkladný screening rizika podvýživy a dysfagie vede k lepší ošetřovatelské péči. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus submitted version (preprint) eng
dc.identifier.doi 10.1111/jan.14188 eng
dc.relation.publisherversion https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jan.14188 eng
dc.identifier.wos 000485960900001 eng
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85073974886
dc.identifier.obd 39883043 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet