Relationship Between Sorption Characteristic and Selected Functional Properties of Chemically Modified Waxy Maize Starches

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Królikowska, Karolina cze
dc.contributor.author Červenka, Libor cze
dc.contributor.author Pietrzyk, Slawomir cze
dc.contributor.author Fortuna, TereSA cze
dc.contributor.author Khachatryan, Gohar cze
dc.date.accessioned 2020-03-19T12:47:41Z
dc.date.available 2020-03-19T12:47:41Z
dc.date.issued 2019 eng
dc.identifier.issn 0145-8892 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/74881
dc.description.abstract The aims of this study were to evaluate the effect of chemical modification of waxy maize starch on its sorption, pasting properties, and in vitro digestibility, and to investigate the relationships among tested properties. The research materials were octenyl succinate, acetylated, oxidized, and acetylated‐oxidized starches. Starch acetylation and octenyl succinylation decreased amount of moisture content adsorbed above 0.4 water activity. For all tested starches, the bound adsorption predominates over free adsorption. Esterification with octenyl succinic or acetic anhydrides increased pastes hot paste and final viscosities. The rapidly digestible starch content decreased after performed modifications of waxy maize starch. Correlation analysis showed that peak viscosity and breakdown parameter of starch pastes were largely dependent on the properties of sorbed water. Ratio of free to bound water (F/B) at different water activities correlated with the setback values and contents of slowly digestible and resistant starch fractions. eng
dc.format "13948-1"-"13948-11" eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Wiley
dc.relation.ispartof Journal of Food Processing and Preservation, volume 43, issue: 7 eng
dc.rights pouze v rámci univerzity cze
dc.subject Maize starch eng
dc.subject moisture sorption eng
dc.subject digestibility eng
dc.subject pasting eng
dc.subject kukuřičný škrob cze
dc.subject sorpce vlhkosti cze
dc.subject travitelnost cze
dc.subject textura cze
dc.title Relationship Between Sorption Characteristic and Selected Functional Properties of Chemically Modified Waxy Maize Starches eng
dc.title.alternative Vztah mezi sorpční charakteristikou a vybranými funkčními u chemicky modifikovaných voskových kukuřičných škrobů cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Cílem této studie bylo zhodnotit vliv chemické modifikace voskového kukuřičného škrobu na jeho sorpci, pasterační vlastnosti a stravitelnost in vitro a prozkoumat vztahy mezi testovanými vlastnostmi. Výzkumnými materiály byly oktenylsukcinát, acetylované, oxidované a acetylované oxidované škroby. Acetylace škrobu a oktenyl sukcinylace snížily množství vlhkosti adsorbované nad 0,4 aktivity vody. U všech testovaných škrobů převažuje vázaná adsorpce nad volnou adsorpcí. Esterifikace anhydridy oktenylové kyseliny jantarové nebo octové zvyšuje pastu horkou pastu a finální viskozitu. Po provedených modifikacích voskového kukuřičného škrobu se obsah rychle stravitelného škrobu snížil. Korelační analýza ukázala, že maximální viskozita a parametr rozkladu škrobových past byly do značné míry závislé na vlastnostech sorbované vody. Poměr volné a vázané vody (F / B) při různých vodních aktivitách koreloval s hodnotami úbytku a obsahem pomalu stravitelných a rezistentních škrobových frakcí. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.1111/jfpp.13948 eng
dc.relation.publisherversion https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jfpp.13948 eng
dc.identifier.obd 39882846 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet