Digitální knihovnaUPCE
 

Příprava, hodnocení a použití polyglycerolů v potravinářském průmyslu

Bakalářská práce
Náhled

Datum publikování

2019

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

V rámci této bakalářské práce byla vypracována rešerše zabývající se vlastnostmi, využitím a přípravou oligoglycerolů a přípravou bis(trifluoromethansulfon)imidů cínu jako katalyzátorů pro oligomerizaci glycerolu. Reakcí bis(trifluoromathansulfon)iminu s dimethyl-, dibutyl- a difenylcín oxidem bylo připraveno několik nových bis(trifluorometansulfon)imidových katalyzátorů. U těchto katalyzátorů byly následně studovány jejich katalytické schopnosti při oligomerizaci glycerolu, kdy byly tyto katalyzátory připravovány in situ během samotných reakcí. U připravovaných oligoglycerolů byla pozorována míra konverze glycerolu a přítomnost vedlejších produktů. Následně byla testována účinnost odstranění nečistot pomocí filtrace přes karborafin a silikagel. Všechny připravené katalyzátory a oligoglyceroly byly charakterizovány pomocí 1H, 13C, 19F, a 119Sn NMR spektroskopie v roztoku deuterovaného rozpouštědla.

Rozsah stran

43 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce bude přístupná od 19.8.2022.

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D40185

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad). Práce bude přístupná od 19.8.2022.

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

oligoglycerol, estery oligoglycerolu, emulgátory, oligomerizace, katalyzátor, triflimid, oligoglycerol, oligoglcerol esters, emulsifires, oligomerization, catalyst, triflimide

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced