Příprava, hodnocení a použití polyglycerolů v potravinářském průmyslu
Bakalářská práceOtevřený přístupDatum publikování
2019
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
V rámci této bakalářské práce byla vypracována rešerše zabývající se vlastnostmi, využitím a přípravou oligoglycerolů a přípravou bis(trifluoromethansulfon)imidů cínu jako katalyzátorů pro oligomerizaci glycerolu.
Reakcí bis(trifluoromathansulfon)iminu s dimethyl-, dibutyl- a difenylcín oxidem bylo připraveno několik nových bis(trifluorometansulfon)imidových katalyzátorů. U těchto katalyzátorů byly následně studovány jejich katalytické schopnosti při oligomerizaci glycerolu, kdy byly tyto katalyzátory připravovány in situ během samotných reakcí. U připravovaných oligoglycerolů byla pozorována míra konverze glycerolu a přítomnost vedlejších produktů. Následně byla testována účinnost odstranění nečistot pomocí filtrace přes karborafin a silikagel. Všechny připravené katalyzátory a oligoglyceroly byly charakterizovány pomocí 1H, 13C, 19F, a 119Sn NMR spektroskopie v roztoku deuterovaného rozpouštědla.
Rozsah stran
43 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce bude přístupná od 19.8.2022.
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D40185
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad). Práce bude přístupná od 19.8.2022.
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
oligoglycerol, estery oligoglycerolu, emulgátory, oligomerizace, katalyzátor, triflimid, oligoglycerol, oligoglcerol esters, emulsifires, oligomerization, catalyst, triflimide