dc.contributor.advisor |
Hájek, Tomáš |
|
dc.contributor.author |
Dibelková, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2019-09-25T05:20:42Z |
|
dc.date.available |
2019-09-25T05:20:42Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.date.submitted |
2019-06-27 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/74104 |
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se v teoretické části zaměřuje na využití a význam siřičitanů v potravinářství a jejich stanovení. Dále je zde popsán technologický proces výroby vína a jsou zde uvedeny možné náhrady siřičitanů použitelné jak ve víně, tak v ostatních potravinách.
Experimentální část je zaměřena na stanovení obsahu siřičitanů ve víně dvěma metodami, jodometricky a izotachoforeticky. Jodometrickou metodou byl stanoven obsah volných a celkových siřičitanů v deseti vzorcích bílých, růžových i červených vín. Izotachoforeticky byly stanoveny koncentrace pouze volných siřičitanů. Obě metody byly následně porovnány. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
siřičitany |
cze |
dc.subject |
oxid siřičitý |
cze |
dc.subject |
víno |
cze |
dc.subject |
jodometrie |
cze |
dc.subject |
izotachoforéza |
cze |
dc.subject |
sulphites |
eng |
dc.subject |
sulphur dioxide |
eng |
dc.subject |
wine |
eng |
dc.subject |
iodometry |
eng |
dc.subject |
isotachophoresis |
eng |
dc.title |
Stanovení obsahu siřičitanů ve víně |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of sulfite in wine |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2019-08-20 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis focuses on the use and importance of sulphites in food industry and their determination. Further, possible substitutions of sulphites in food are described. The technological process of wine production is described in the last section of the theoretical part.
The experimental part is focused on the determination of sulphites in ten samples of white, pink and red wines by two methods, iodometric titration and isotachophoresis method. Both methods were used for the determination of free sulphites and only the iodometric method was used for the determination of total sulphites. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D40093 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
37917 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |