dc.contributor.advisor |
Česlová, Lenka |
|
dc.contributor.author |
Matušková, Michaela
|
|
dc.date.accessioned |
2019-09-25T05:20:40Z |
|
dc.date.available |
2019-09-25T05:20:40Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.date.submitted |
2019-07-04 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/74097 |
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce je psána formou literární rešerše se zaměřením na stanovení aminokyselin s rozvětveným řetězcem. Nejprve je popsána struktura, vlastnosti a dělení aminokyselin. Poté jsou diskutovány fyziologické účinky rozvětvených aminokyselin nejen ve sportu a je popsán jejich metabolismus. Dále se bakalářská práce věnuje analytickému stanovení aminokyselin pomocí HPLC v systémech s obrácenými fázemi a derivatizačním činidlům, které si při jejich stanovení používají. V rámci práce jsou diskutovány jejich výhody i nevýhody. |
cze |
dc.format |
42 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
aminokyseliny |
cze |
dc.subject |
aminokyseliny s rozvětveným řetězcem |
cze |
dc.subject |
derivatizace |
cze |
dc.subject |
RP-HPLC |
cze |
dc.subject |
amino acids |
eng |
dc.subject |
branched-chain amino acids |
eng |
dc.subject |
derivatization |
eng |
dc.subject |
RP-HPLC |
eng |
dc.title |
Fyziologické účinky rozvětvených aminokyselin a jejich analytické stanovení |
cze |
dc.title.alternative |
Physiological effects of branched chain amino acids and their analytical determination |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2019-08-20 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis is written as a literature research with focusing on the determination of branched-chain amino acids. First, the structure, properties and division of amino acids are described. Then, the physiological effects of branched-chain amino acids are discussed not only in sport and their metabolism is described. Further, the bachelor thesis is devoted to the analytical determination of amino acids by reversed-phase HPLC and to different derivatizing agents which are frequently used during their determination. Their advantages and disadvantages are discussed. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D40106 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
37910 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |