Kuchyňské účty moravské větve rodiny Collalto v první polovině 18. století, v období hraběte Antonína Rombalda Collalto

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Prchal, Vítězslav
dc.contributor.author Janáček, Michal
dc.date.accessioned 2019-09-25T05:17:37Z
dc.date.available 2019-09-25T05:17:37Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019-06-17
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/73973
dc.description.abstract Tato práce se zaměřuje na kuchyňské účty původem severoitalské rodiny Collalto, konkrétně její moravské větve, v první polovině 18. století. Jedná se především o snahu najít nové poznatky o stravování šlechtické rodiny v novověku. Začátek práce pojednává o příchodu této hraběcí rodiny na Moravu a převzetí jejích majetků. Další kapitola je zaměřena na život hraběte Antonína Rombalda Collalto (1681-1740), jeho vzdělání, rodinu a dvorskou kariéru. Poté se stručně zaměřuje na výsledky výzkumu Bronislava Chocholáče, který o kuchyňských účtech rodiny Collalto, avšak zaměřených na poslední dekádu 17. století, napsal několik studií. Tento výzkum se stal, vedle samotných pramenů účetní povahy první poloviny 18. století, hlavním zdrojem informací o kuchyňských účtech této rodiny. Následují nejdelší, a pro tuto práci nejpodstatnější kapitoly, soustředěné na kuchyňské materiály z let 1725, 1753 a 1755. Je zde popsán jejich charakter, množství i cena. Stěžejní jsou pro tuto práci účty z moravského panství v Brtnici, hraběcího domu v Brně a paláce ve Vídni. Pomocí tabulek jsou shrnuty zjištěné informace tak, aby se staly co nejpřehlednějšími. Výsledky jsou porovnány se zpracovanými účty z konce 17. století. Práce se též snaží odpovědět na otázky jako: O jakou kuchyni se jedná? Pro koho se v kuchyni vařilo? Byl hrabě a jeho rodina na panství přítomen? Závěr je věnován jednoduché rekonstrukci toho, jak taková kuchyně vypadala, kdo v ní pracoval, jak se získávaly zásoby apod. Dohromady tato práce vytváří představu o stravování moravské šlechtické rodiny v první polovině 18. století. cze
dc.format 98 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject Brtnice cze
dc.subject Brno cze
dc.subject Vídeň cze
dc.subject Collalto cze
dc.subject Collalto, Antonín Rombald cze
dc.subject kuchyně cze
dc.subject kuchyňské účty cze
dc.subject potraviny cze
dc.subject jídlo cze
dc.subject víno cze
dc.subject pivo cze
dc.subject Brtnice eng
dc.subject Brno eng
dc.subject Vienna eng
dc.subject Collalto eng
dc.subject Collalto, Anton Rombald eng
dc.subject kitchen eng
dc.subject kitchen bills eng
dc.subject food eng
dc.subject wine eng
dc.subject beer. eng
dc.title Kuchyňské účty moravské větve rodiny Collalto v první polovině 18. století, v období hraběte Antonína Rombalda Collalto cze
dc.title.alternative Kitchen Accounts of the Moravian Branch of the Collalto Family in the First Half of the 18th Century (during the Reign of Anton Rombald Count Collalto) eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.contributor.referee Kubeš, Jiří
dc.date.accepted 2019-08-20
dc.description.abstract-translated This work focuses on kitchen accounts originated by the Northern Italian family named Collalto, specifically Moravian part, in the first half of the 18th century. Above all, it is an effort to find new knowledge about the eating of a noble family in modern times. The beginning of the work deals with the arrival of this count family to Moravia and the takeover of property. The next chapter focuses on the life of Count Anton Rombald Collalto (1681-1740), his education, family and court career. The work is briefly focused on the results of research by Bronislav Chocholáč, who has written several studies on the Collalto family accounts, but focused on the last decade of the 17th century. This research became the main source of information about the family accounts of this family, besides the sources of the accounting materials of the first half of the 18th century. This is followed by the longest and most important chapters focused on kitchen materials from 1725, 1753 and 1755. Their character, quantity and price are described here. Accounts from the Moravian estate in Brtnice, the Count's House in Brno and the Palace in Vienna are crucial for this work. The tables summarize the information found to make it as transparent as possible. The results are compared with processed accounts from the late 17th century. The work also tries to answer questions like: What kind of kitchen is it? Who was cooking in the kitchen? Was the Count and his family present at the estate? The conclusion is devoted to the simple reconstruction of how such a kitchen looked like, who worked in it, how to acquire supplies, etc. Together, this work creates an idea about eating in the Moravian aristocratic family in the first half of the 18th century. eng
dc.description.department Fakulta filozofická cze
dc.thesis.degree-discipline OHM+HIST cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta filozofická cze
dc.identifier.signature D39979
dc.thesis.degree-program Historické vědy cze
dc.description.defence 1. Představení bakalářské práce a posudků. 2. Rozprava na téma výhody a limity zvoleného pramenného materiálu. 3. Otázky k rozpravě: kuchařské knihy v raném novověku. Jídelníček v době církevních slavností. cze
dc.identifier.stag 37232
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet