Stanovení vitamínu D v potravinách s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce
Diplomová práceOtevřený přístupDatum publikování
2019
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Práce je zaměřena na stanovení vitamínu D metodou disperzní kapalinové mikroextrakce (DLLME) ve spojení s kapalinovou chromatografií. Byla provedena optimalizace podmínek DLLME extrakce vitamínu D, kdy extrakčním rozpouštědlem byl tetrachlormethan. Optimalizováno bylo množství extrakčního a disperzního rozpouštědla a pH vzorku. Dále byly optimalizovány podmínky chromatografické separace a provedla se validace metody. Optimalizovaná a validovaná metoda byla následně použita ke stanovení vitamínu D v mléce a mléčných výrobcích.
Rozsah stran
95 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D40117
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
vitamíny, vitamíny rozpustné v tucích, vitamín D, hydrolýza, disperzní kapalinová mikroextrakce, kapalinová chromatografie, validace, vitamins, fat-soluble vitamins, vitamin D, hydrolysis, dispersive liquid-liquid microextraction, liquid chromatography, validation