Elektrochemické stanovení theobrominu a theofylinu na elektrodách uhlíkového typu

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Mikysek, Tomáš
dc.contributor.author Vitoušová, Kristýna
dc.date.accessioned 2019-06-18T08:08:35Z
dc.date.available 2019-06-18T08:08:35Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019-05-10
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/73358
dc.description.abstract Práce je zaměřena na stanovení theobrominu a theofylinu na elektrodách uhlíkového typu. Teoretická část zahrnuje popis alkaloidů a jejich dělení, dále vlastnosti, využití a význam theobrominu a theofylinu. Jako další následuje kapitola o čokoládě, která je hlavním zdrojem těchto dvou alkaloidů, a na závěr je zmíněno několik metod, pomocí kterých je lze stanovit ve vzorcích potravinářského, biologického nebo farmaceutického typu. Experimentální část obsahuje přípravu potřebných roztoků, pracovních elektrod, použitých metod a zařízení. V části výsledky a diskuse je kromě úvodních experimentů uvedena optimalizace metody pro stanovení obou alkaloidů s následným ověřením spolehlivosti metody pomocí analýz modelových a reálných vzorků. cze
dc.format 59 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject theobromin cze
dc.subject theofylin cze
dc.subject alkaloidy cze
dc.subject voltametrie cze
dc.subject kakaové boby cze
dc.subject čokoláda cze
dc.subject xanthiny cze
dc.subject purinové alkaloidy cze
dc.subject theobromine eng
dc.subject theophylline eng
dc.subject alkaloids eng
dc.subject voltammetry eng
dc.subject cocoa beans eng
dc.subject chocolate eng
dc.subject xanthines eng
dc.subject purine alkaloids eng
dc.title Elektrochemické stanovení theobrominu a theofylinu na elektrodách uhlíkového typu cze
dc.title.alternative Electrochemical determination of theobromine and theophylline at carbon based electrodes eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Bartoš, Martin
dc.date.accepted 2019-06-03
dc.description.abstract-translated This work is focused on determination of theobromine and theophylline on carbon based electrodes. The theoretical part contains description of alkaloids and their distribution, as well as the properties, use and importance of theobromine and theophylline. Furthermore, there is a chapter about chocolate which is the main source of these two alkaloids, and finally there are several methods which can be used determination in food, biological or pharmaceutical samples. The experimental part contains preparation of necessary solutions, working electrodes and used methods and devices. In the results and discussion section, besides the initial experiments, the optimization of the method for the determination of both alkaloids with the subsequent verification of the method reliability by the analysis of model and real samples is presented. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D40124
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 37887
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet