Elektrochemické stanovení theobrominu a theofylinu na elektrodách uhlíkového typu
Diplomová práceDatum publikování
2019
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Práce je zaměřena na stanovení theobrominu a theofylinu na elektrodách uhlíkového typu. Teoretická část zahrnuje popis alkaloidů a jejich dělení, dále vlastnosti, využití a význam theobrominu a theofylinu. Jako další následuje kapitola o čokoládě, která je hlavním zdrojem těchto dvou alkaloidů, a na závěr je zmíněno několik metod, pomocí kterých je lze stanovit ve vzorcích potravinářského, biologického nebo farmaceutického typu. Experimentální část obsahuje přípravu potřebných roztoků, pracovních elektrod, použitých metod a zařízení. V části výsledky a diskuse je kromě úvodních experimentů uvedena optimalizace metody pro stanovení obou alkaloidů s následným ověřením spolehlivosti metody pomocí analýz modelových a reálných vzorků.
Rozsah stran
59 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D40124
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
theobromin, theofylin, alkaloidy, voltametrie, kakaové boby, čokoláda, xanthiny, purinové alkaloidy, theobromine, theophylline, alkaloids, voltammetry, cocoa beans, chocolate, xanthines, purine alkaloids